NAGRADA

Žiki Todoroviću na Filmskom susretu u Nišu pripalo priznanje "Milorad Mandić Manda"

Za sveukupni doprinos komediografiji

Žika Todorović

CDM

1.9.2018

Filmski susreti u Nišu zvanično se završavaju večeras dodjelom nagrada, a priznanje "Milorad Mandić Manda" pripalo je Srđanu Žiki Todoroviću.

Proslavljenom glumcu je nagrada, prema ocjeni žirija, data za uloge koje je ostvario u filmovima "Prokleti pas" Dragan Pešikana i "Južni vjetar" reditelja Miloša Avramovića, kao i za njegov sveukupni doprinos komediografiji u srbijanskom filmu.

Nagrada "Milorad Mandić Manda" ustanovljena je prošle godine, na inicijativu Radoša Bajića, a prvi laureat je bio Nikola Kojo.

- Moja želja je da ova nagrada sačuva trajno sjećanje na velikog glumca i komičara, našeg prerano preminulog Mandu. Bio je moj kolega i prijatelj. Dok smo deset godina snimali "Selo gori, a baba se češlja", često sam mu govorio da je nastavio niz najvećih komičara u srbijanskoj kinematografiji – Mije Aleksića, Čkalje i drugih. On je bio njihov dostojni sljedbenik - kaže Bajić i dodaje:

- Komedija kao žanr je potcijenjena u Srbiji i doživljava se kao nižerazredna produkcija. To nikako nije tačno. Igrati komediju je najteže, mnogo kompleksnije od drame, jer je veoma teško iskreno i bez pretjerivanja prenijeti takvu emociju.

Radoš ističe da je Žika Todorović zasluženo dobio nagradu za najboljeg ovogodišnjeg komičara, ali i za cjelokupni doprinos komediografiji.

- Iako uloge u "Prokletom psu" i "Južnom vjetru" nisu komične, on je ipak uspio u njih unijeti komičnu crtu. On je izvanredan i nagrada mu priliči za sve što je doprinio komediografiji - ističe Bajić.

Za ulogu narkobosa Sergeja u filmu "Prokleti pas", Srđan Todorović je već dobio jedno priznanje za najboljeg glumca u prošloj godini, i to od filmskih kritičara i novinara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.