JET SET

Ljubiša Samardžić nije žalio ni za čim, a shrvala ga je smrt sina

Nije htio inozemnu karijeru, govoreći kako mu je njegova zemlja dovoljna inspiracija

Arhiv

24sata.hr

9.9.2018

Posebno mi je draga uloga u filmu ''Hamlet u Mrduši Donjoj''. Kroz taj lik se oslikava moja predanost prema filmu, rekao je svojedobno Ljubiša Samardžić. Prošlo je godinu od smrti legendarnog glumca koji je zdravljem nije htio opterećivati javnost koja gotovo ništa nije znala o njegovim problemima sve do njegove hitne operacije mozga u decembru 2016.

Smoki, kako mu je bio nadimak zbog lika mladića u filmu "Pješčani grad", rodio se 19. novembra 1936. u Skoplju u obitelji rudara, a rano je ostao bez oca. Glumac je isticao kako je odrastao u čestitoj obitelji te da se divio majci koja ih je izvela na put s mizernom rudarskom penzijom. 

- A bilo nas je troje djece. Iz takvog djetinjstva shvatio sam da siromaštvo nije najstrašnija stvar koja se može desiti u životu - rekao je svojedobno Samardžić. Ljubiša je upisao studij prava, no ubrzo je shvatio da mu gluma bolje leži. Tada mu je pomogao Bojan Stupica koji ga je s Pravnog fakulteta prebacio na beogradsku Akademiju dramskih umjetnosti. 

To je bio dobar potez za Samardžića kojeg su kritičari hvalili i publika ga je voljela. Od 1960. do povlačenja iz glume, glumac je odigrao više od 70 filmskih i televizijskih uloga, sarađivao sa svim jugoslavenskim redateljima, a onda je krajem devedesetih i sam odlučio preuzeti režisersku palicu.

Ljubiša je poznat po filmovima 'Spletka i ljubav', 'Igre na skelama', 'Prekobrojna', 'Pješčani grad' radi kojeg je zaradio nadimak Smoki, 'Desant na Drvar', 'Dani', 'Jutro', 'Smoki' i 'Bitka na Neretvi'. Samardžiću je prva nagrada bio Zlatni lav za ulogu u filmu 'Jutro' na Filmskom festivalu u Veneciji. Nakon toga je dobivao iznozemne ponude, no odlučio je zadržati se u jugoslavenskoj kinematografiji.

- Nisam imao želju nastaviti karijeru u inozemstvu, smatrajući da mi je moja zemlja dovoljna inspiracija za daljnje uspjehe - objasnio je svojedobno Ljubiša za dnevni list Danas. Glumac je Zlatnu arenu na Festivalu igranog filma u Puli osvojio čak četiri puta.

- Pula je, mogu slobodno reći, mitsko mjesto filmskog stvaralaštva, a Vespazijanska arena koloseum povijesti i kulture bivše Jugoslavije i Hrvatske. U njoj su se rađale zvijezde, poštovalo istinsko, kvalitetno stvaralaštvo, koje ni danas ne blijedi - hvalio je Samardžić istarski grad. Ljubiša je također osvojio nagradu publike na Internacionalnom filmskom festivalu u Palm Springsu za 'Nebesku udicu', a na Internacionalnom filmskom festivalu u Milanu osvojio je nagradu za debitantski film. 

Samardžić je odigrao brojne uloge uz kolegicu Milenu Dravić, a prvi put su zajedno glumili u 'Prekobrojnoj'. Također je bio dobar prijatelj s hrvatskim glumcem Borisom Dvornikom te je rekao kako su skupa "u kafanama dizali goste na noge, jer su pjevali pjesme koje su voljeli i koje su ih spajale".

- Boris je pio bezalkoholno pivo, pričao o sebi, o svojima, o svojoj Dijani, ali i o svojoj boemštini. Nije mimoišao ni duh velikog Miljenka Smoje, s kojim se svakodnevno družio - ispričao je Ljubiša. Glumac je bio 51 godinu u braku s Mirjanom Samardžić. Supružnici su se upoznali na Bledu, 5. avgusta 1964. kada je Mirjana bila s roditeljima na odmoru.

- Osvajao sam je stihovima, pismima, telegramima, telefonskim razgovorima iz poštanskih kabina i osvojio tek nakon dvije godine. Svadba je bila kruna sreće. Ukrcali smo se u "spačeka" i s kumovima otišli na Hvar - ispričao je svojedobno Ljubiša. Par je dobio sina Dragana i kćer Jovanu te unučad Saru, Stefana, Ines i Martu. Najveća tragedija im se dogodila 2001. kada je njihov sin preminuo u 34. godini od leukemije.

- Kada je Gaga odlazio, mislio sam da neću moći izdržati i da će mi uskoro doći kraj, ali me je Mira trgnula i natjerala da radim jer ću u tome, kako je rekla, naći smisao opstanka - ispričao je Ljubiša koji je sa sinom devedesetih osnovao produkcijsku kuću 'Cinema design'. U teškim danima je, kako je rekao Samardžić, nastao njegov prvijenac 'Nebeska udica'.

Glumac je govorio da je njegov autorski dokumentarac 'Panta reci' dao mu pečat bogatoj karijeri. Ljubiša nije žalio što se potpuno posvetio filmu i zbog toga zanemario pozorište te je isticao kako ništa nije propustio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.