MOJA PRIČA

Sarajka Anesa Lačević: Manekenka iz Filharmonije

Svira hornu kao prva žena u BiH

Danilo Pavlović

Razgovarao: Adi HODŽIĆ

9.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Svestrana Anesa Lačević ima veoma neobičnu životnu priču. Ova ljepotica koju su mnogi mediji uporedili s Karlom Bruni (Carla) te Karom Delevin (Delevigne), osim manekenske karijere, temeljito gradi i muzičku. 

Članica je Sarajevske filharmonije, u kojoj svira hornu kao prva žena za tim neobičnim instrumentom u našoj zemlji. Lačević je 2013. godine bila predstavnica Bosne i Hercegovine na prestižnom izboru "Lice godine", nakon čega odlazi u Milano zahvaljujući modnoj agenciji "Model Scouting Office", koja ju je regrutirala u italijansku agenciju "Fashion".

Pokretačka snaga

Nakon epizode u Milanu, posvetila se obavezama na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gdje uskoro upisuje četvrtu godinu s uporednim radom u Filharmoniji. Za naš list otkrila je kako je izgledao njen prvi susret s modelingom, govorila o ulogama na filmu te muzici kao svojoj glavnoj bazi i pokretačkoj snazi.

 Kako ste ušli u svijet modelinga?

- Godine 2013. izabrana sam za "Lice godine BiH", malo nakon toga potpisujem ugovor s "Model Scouting Office" agencijom u Beogradu, a odmah nakon toga i s "Fashion" agencijom u Milanu, i iste godine putujem u Milano i dobivam prve angažmane. Radila sam s mnogim tamošnjim fotografima, kao što su Reda Rusti (Rusty) i Karlo Vilijam Rosi (Carlo William Rossi).

 Je li Milano bio ljubav na prvi pogled?

- Definitivno, prelijep grad i još ljepše uspomene, zaista me dojmio svojom arhitekturom te krasnom energijom koja vibrira cijelim gradom. Ali, ipak, Sarajevo je Sarajevo.

Mnogi Vas porede s Karom Delevin i Karlom Bruni, prijaju li Vam takva poređenja?

- Divno poređenje, te žene su, osim toga što divno izgledaju, ostvarene i u svojim karijerama potpuno, čemu i ja težim.

 Muzika u genima

 Osim modelinga koji se desio slučajno, cijeli život ste u muzici…

- Tako je, pored oca koji je profesor na Muzičkoj akademiji i solista u Sarajevskoj filharmoniji više od 20 godina, muzika mi je bliska od samog rođenja. Počinjem svirati klavir u nižoj školi, u Srednjoj upisujem hornu kod profesora Asima Gadže. Već tri godine sam aktivni član Sarajevske filharmonije i trenutno upisujem četvrtu godinu na Muzičkoj akademiji.

 Volim iskušenja

 Svirate neobičan instrument hornu, zašto je baš izbor pao na njega?

- Deficitaran instrument, volim iskušenja, a horna je, sigurno, najveće koje sam imala. Osim toga, bila sam jedina žena koja svira hornu u BiH.

 Članica ste Sarajevske filharmonije, u čemu je razlika nastupati s njima i šetati pistom?

- Na sceni ste i u jednom i u drugom poslu, na pisti predstavljate više drugog nego sebe, a u Filharmoniji ipak svoj dugogodišnji rad i školovanje. Tu svi dišemo zajedno.

 Okušali ste se i u glumi…

- Gluma je, također, moja velika ljubav, danas-sutra vjerujem da ću se posvetiti i toj vrsti umjetnosti. Prvi film u kojem sam učestvovala je "Djeca" Aide Begić. Naime, rediteljka je posjetila tada sve osnovne škole u Sarajevu u kojima je pravila kasting, koji sam ja, nasreću, prošla. Imala sam kraću, ali značajnu ulogu. Posljednji film u kojem sam se pojavila bio je "Majnuni", koji je predstavljen na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. U njemu nisam imala replike, a fokus je bio na mom licu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.