MISTERIOZNO

Vjerenički prsten princeze Dajane krije nekoliko zanimljivih detalja

Koštao 28.000 funti

Princeza Dajana

Espreso.rs

10.9.2018

Iako je prošla 21 godina od smrti omiljene engleske princeze Dajane (Diana), njena popularnost ne jenjava, tako da se neprestano pojavljuju novi mistični detalji iz njenog života. Dajanin vjerenički prsten ne prestaje da intrigira javnost, prenosi Stil.

Kako piše britanski „San“, vjerenički prsten princeze Dajane krije nekoliko zanimljivih detalja…

Princ Čarls (Charles) je Dajanu zaprosio 24. februara 1981. godine i Dajana je sama izabrala svoj prsten. Predivni 12-karatni safir, okružen sa 14 dijamanata, tada je koštao 28.000 funti, što bi u današnje vrijeme iznosilo oko 108.000 funti, odnosno više od 120.000 eura.

Navodno ju je ovaj model podsjetio na vjerenički prsten njene majke, ali ono što znamo sigurno je da je Dajana upravo željela safir, i da joj se od nekoliko modela taj najviše dopao. Nakon što je princeza Dajana preminula 1997. godine, mladi prinčevi Vilijam (William) i Hari (Harry) su izabrali uspomene svoje majke.

Princ Vilijam je uzeo Dajanin zlatni Kartijeov sat, dok je Hari zapravo bio taj koji je uzeo vjerenički prsten.

Kada je Vilijam odlučio da zaprosi Ketrin Midlton (Catherine Middleton), zamolio je Harija da zamijene uspomene da bi majčinim prstenom zaprosio Kejt (Kate).

Ovaj komad nakita ima veliku važnost za mladi kraljevski par, pa je Vilijam uoči vjenčanja s Kejt 2011. godine rekao da je davanje prstena bio njegov način da Dajana bude prisutna na njihovom vjenčanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.