share whatsapp twitter facebook
×

MUZIKA Doktorska disertacija pod nazivom „Rok poezija Branimira Štulića i njeni medijski odjeci”

Doktorat o Džoniju Štuliću: Novosadski profesor otvorio vrata proučavanju rok poezije Autor je poznat prvo kao uspješan basista, a zatim kao novinar

Zlatomir Gajić, predavač na Odsjeku za medije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prvi je naučnik koji je doktorirao na temu jugoslovenske rok legende i frontmena grupe Azra, Branimira Džonija Štulića.

Doktorska disertacija pod nazivom „Rok poezija Branimira Štulića i njeni medijski odjeci” uspješno je odbranjena ove nedjelje na Odsjeku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, čime je, prema riječima stručne komisije, ovaj pionirski rad otvorio naša akademska vrata proučavanju rok poezije.

Njen autor, poznat prvo kao uspješan basista, zatim novinar s posebnim senzibilitetom za praćenje muzike, te danas stručni saradnik na fakultetu, kaže da je ideja rada upravo davanje digniteta u nauci rok poeziji i Štuliću kao vrhunskom umjetniku. Pokušaj njegovog svrstavanja među pjesnike kao što su Dučić i Kostić.

- Rad je multidisciplinaran, kombinirao sam medijski segment s književnim i sociološkim, kako bih objasnio čitav koncept rokenrola. Pet godina sam ga pisao, a istražujem čitav život. Još kad sam kao dijete kupio „Filigranske pločnike” vol. 1 i slušao ih godinama, ne znajući da ima i vol. 2, toliko sam mali bio. Historija poezije počinje na istom mjestu gdje sa rokenrolom završava, jer prvi pjesnici u staroj Grčkoj pravili su pjesme svirajući liru, odakle i ime lirika. Poslije su se ove umjetnosti odvojile, da bi nama došao Dilan i opet nas učio šta je Bodler” - izjavio je Gajić, koji je prije ove disertacije magistrirao na temi „Poezija Milana Mladenovića kao književna i medijska činjenica”.