PJEVAČ

Bolje je dilao nego pjevao: Sinatra je radio za Pabla Eskobara

FBI ima čitav dosje o tome

Arhiv

CDM

13.9.2018

Sin i brat Pabla Eskobara (Pablo Escobar) tvrde da je oskarovac i muzička legenda bio “njihov čovjek u Majamiju” i diler kokaina.

Kolumbijac rođen u Medelinu u kartel se ubacio još krajem sedamdesetih, nakon što nije uspio da privede kraju svoje studiranje. Nakon smrti prvog vođe Fabija Restrepa (Fabio Restrepo), Eskobar je preuzeo kontrolu i započeo masovnu ekspanziju operacija. U isto vrijeme se kod kuće često ponašao kao Robin Hud (Robin Hood), pa su ga mnogi Kolumbijci obožavali zbog humanitarnih projekata koje je finansirao.

Imao je, jasno je iz svjedočenja njegovih saradnika i dokumenata kojih se dočepala policija, stotine saradnika širom američkog kontinenta, od “običnih ubica” i dilera, preko trgovaca i političara, pa čak i zvijezda.

Naime, Eskobarov sin, arhitekta Sebastijan Marokin (Sebastián Marroquín), odlučno tvrdi da je jedan od “njegovih ljudi” bio i legendarni pjevač Frenk Sinatra (Frank Sinatra). On je Eskobaru od srca, kaže Marokin, pomagao da zarađuje oko 420 miliona dolara svake nedjelje.

Sebastijan je u intervjuu potvrdio da je Sinatra bio Eskobarov “čovjek” u Majamiju, na Floridi.

-Bolje je dilao kokain nego što je pjevao. Onda znate kako je bio dobar - rekao je o pjevaču koji je preminuo 1998. godine.

Ilustracija

Marokin tvrdi i da je čitav niz pjevača svoje karijere započeo pod sponzorstvom šefova kartela. Kaže kako to nigdje nema napismeno, ali da je svojim ušima čuo kako je njegov otac sa svojim kolegama često pričao o tome kako je Sinatra odličan u poslu.

To nije prvi put da se Sinatra povezuje s mafijom. FBI ima čitav dosije o tome na koje je sve načine on bio povezan s nizom domaćih mafijaških šefova. Iako je on to uvijek opovrgavao, znalo se da je, recimo, bio jako dobar prijatelj sa mafijašima iz Čikaga, a imao je veze s mafijašima iz Filadelfije i Detroita.

Postoji priča i da je lik pjevača Džonija Fontejna (Johnny Fontain) iz “Kuma” zasnovan na Sinatri i načinu na koji je pjevač dobio ulogu u “Odavde do vječnosti” za koju je 1954. godine nagrađen Oskarom.

Upravo iz tog razloga Sinatra nije mogao da podnese ovaj film i nekoliko je puta navodno prijetio Kopoli (Coppola) da ni slučajno ne snimi tu scenu, a nakon izlaska filma je koristio svaku priliku da ga pljuje.

Međutim, Eskobarove je upoznao godinama kasnije. Iako se čini kako je više puta uhvaćen s “prstima u pekmezu”, Sinatra nikada nije procesuiran niti optužen za ilegalne radnje. Da li je to zato što ga je štitila “slava” ili zbog toga što je bio tako lukav, ne zna se.

I Pablov brat Roberto u svojoj knjizi “Priča računovođe: Unutar nasilnog svijeta kartela "Medelin” piše o tome kako su se susreli i otišli na večeru sa Sinatrom u Las Vegasu. Tokom te večere Sinatra im je ponudio da im bude vodič u helikopterskoj turi Las Vegasa.

Sinatra je od tada Eskobarove nazivao “investitorima u nekretnine”. Drugi, izvori međutim kažu da kada je Sinatra prvi put čuo “ružne” stvari o Eskobaru, da je pozvao prijatelja koji ih je upoznao u Las Vegasu i rekao mu da ni mrtav ne želi da bude dovođen u vezu s njima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.