TOP-INTERVJU

Reditelj Elmir Jukić za "Avaz": Totalno pucamo jer smo nemoćni da se mijenjamo

Trauma, nemoć da se s njom nosimo, neprihvatanje da uopće postoji problem, patent je koji se, nažalost, ponavlja

Jukić: Priznanja gode, hrane ego. Arhiva "Avaza"

Razgovarala: Edina BAKIĆ

20.9.2018


Elmir Jukić je reditelj koji je simpatije javnosti pokupio ponajviše autorskim hitom „Lud, zbunjen, normalan“, a svoj potpis je stavio i na novi sitkom pod nazivom „Konak kod Hilmije“.

Ipak, Jukić nije reditelj koji radi samo TV projekte, a prošle godine je svjetlost dana ugledalo njegovo prvo dugometražno ostvarenje „Žaba“.

Film je nastao prema istoimenoj, kultnoj predstavi Kamernog teatra 55, koja deceniju puni dvorane, a do sada je osvojila 11 nagrada, među kojima su i tri s nedavno održanog Filmskog festivala u Puli.

Zeko i Braco

“Žaba“ govori o brici Zeki, bivšem borcu s PTSP-om, koji poziva brata Bracu i prijatelja Švabu na Bajram. Namjerava iskoristiti praznično raspoloženje te brata, kockara i alkoholičara, nagovara da se promijeni. Braco ga ne želi slušati i ne shvata priču ozbiljno...

U intervjuu za „Dnevni avaz“ reditelj je govorio o uspjehu ostvarenja, reakcijama publike, novim epizodama „Konaka“, ali i povratku ekipe na set  serije „Lud, zbunjen, normalan“.

- Priznanja gode, hrane ego, a i važna su za naredne projekte. Ali "Žaba" je vrsta projekta koji sad više ne treba nikakvu potvrdu, desetak godina smo u toj priči, mislim na glumce i mene i, ako je nešto izvjesno, onda je to da radimo dobar posao - govori Jukić.

 Je li publika poruku filma shvatila na način na koji ste željeli?

- Reakcije su svuda iste, bez obzira na to gdje se film prikazivao. U Njujorku mi je djevojka iz publike pričala da je u Zeki prepoznala svoga oca. Trauma, nemoć da se s njom nosimo, neprihvatanje da uopće postoji problem, pa onda totalno pucanje kao rezultat nemoći da se mijenjamo, patent je koji se, nažalost, ponavlja. Upravo zbog toga je Zeko paradigma čovjeka kojeg je rat trajno obilježio.

Jeste li zadovoljni kako protječe festivalski život  „Žabe“?

- "Žaba" je do sada dobila 11 najrazličitijih mogućih nagrada. Nagrađivani su gluma, režija, film u cjelini, kamera, a na festivalskom otvaranju filma smo dobili i nagradu publike. Ne mogu biti nezadovoljan, posebno što vjerujem da će vrijeme ispred nas itekako raditi za film.

 Domaće televizije

Trenutno važite za jednog od najboljih reditelja u regionu, posebno kada su TV projekti u pitanju. Je li teško opravdati ovaj epitet?

- Teško je održati kontinuitet, biti stalno u svom najboljem izdanju, ne uploviti u komfor zonu. S obzirom na to da mi godinama snimamo zahvaljujući isključivo partnerima van Bosne i Hercegovine, naš je uspjeh, u tom smislu, pravo čudo. Nadam se da će domaće televizije naći interes da to promijene i da budu dio ove priče.

Nove epizode serije "Konak kod Hilmije" uskoro će početi s emitiranjem na Top kanalu. Serija je za kratko vrijeme osvojila simpatije publike, jesu li takve reakcije bile očekivane?

- "Konak kod Hilmije" je sigurno najkompleksniji projekt koji smo do sada radili. Odluka Feđe Isovića da priču smjesti u Drugi svjetski rat je bila presudna. Epoha obavezuje, ali i probudi neku drugu energiju u svima, pokrene cijelu ekipu na drugačiji način.

Mislim da serija sjajno izgleda, ovaj put sam zaista zadovoljan.

Moram tu naglasiti strašan doprinos svih autora;  direktora fotografije Almira Đikolija, kostimografkinje Lejle Graho i scenografa Vanje Pušića, zajedno smo vrlo pažljivo, precizno do u detalje, kreirali svijet i vizuelni stil serije. Nedim Babović je napravio sjajnu muziku, naprosto obožavam muzičku temu koja je sad već neodvojiv dio projekta. Zatim, sjajna ekipa čiji se doprinos često zaboravi, mislim na montažera Edu Zorlaka i Alena Ajanovića, koji je radio sve grafike, animacije, intervencije unutar slike i tako dalje. Ukratko, radili smo srčano, s puno entuzijazma, a vjerujem da se takav angažman uvijek isplati.

 U „Konaku“ demistificiramo Izeta Fazlinovića

- Ljubiteljima serije "Lud, zbunjen, normalan" će, vjerovatno, biti zanimljivo vidjeti mladog Izeta Fazlinovića u "Konaku kod Hilmije". On se pojavljuje kao sestrić glavnog junaka Hilmije Frlja. Dobro se zezamo s njegovim mladalačkim idealima, rekao bih, demistificiramo Izeta Fazlinovića - otkriva Jukić.

 LZN je poseban

 Kazali ste mi da se pripremate za snimanje, jesu li u pitanju nove epizode "Lud, zbunjen, normalan" i radujete li se povratku ovom serijalu?

- Naravno da se radujem, uvijek se lijepo vratiti uspješnim projektima. A "Lud, zbunjen, normalan" kod mene, definitivno, ima posebnu sentimentalnu nišu, ta je serija, u svakom smislu, kategorija za sebe.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.