SVIJET MODELINGA

Iris Bijedić: Glumila sam u čuvenim „Vikinzima“!

Osvanula u priznatom italijanskom magazinu "Vogue"

Promo

Razgovarao: Adi HODŽIĆ

23.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz


Sarajka Iris Bijedić već godinu živi u Dablinu, gdje se preselila zbog nastavka studija ekonomije, usput gradeći manekensku i glumačku karijeru. Nakon što je uradila nekoliko modnih kampanja i revija na domaćoj sceni, odlučila je okušati svoju sreću i na stranom tržištu.

Avanturistički duh

Na novim modnim putevima joj za sada vrlo dobro ide. Naime, manekenka profinjene ljepote već je postala članica nekoliko modnih agencija, ali i prošla kasting i pojavila se u čuvenoj sagi "History of Vikings" te osvanula u priznatom italijanskom magazinu "Vogue". Za naš list otkriva kako je izgledao prvi susret s Irskom te u kojoj zemlji namjerava nastaviti život i karijeru.

- Moj prvi dodir s Dablinom je bio prije tačno godinu. Nije mi trebalo mnogo vremena da upoznam grad i shvatim koliko sam sretna što imam priliku biti ovdje. U početku sam otkrivala grad i upoznavala mnoge ljude iz svih krajeva svijeta, tako da je moj prvi dodir s Dablinom, moglo bi se reći, dosta avanturistički prošao. Naime, u septembru 2017. godine sam otišla u Dablin prvenstveno da završim posljednju godinu studija ekonomije na "Griffith Collegeu". Odmah prvi mjesec su me zvali na kasting za mnoge agencije. Prvi ugovor potpisala sam s "NotAnother Agency", prvo snimanje radili smo za irsku poznatu make-up artisticu Ešling Keli (Aisling Kelly), nakon čega je ta fotografija objavljena u italijanskom izdanju „Voguea“. U februaru sam posjetila London i neke njihove agencije, međutim, nisam mogla potpisati ugovor s njima zbog obaveza vezanih za fakultet - govori Bijedić.

Okušali ste se i u glumi…

- U februaru sam posjetila London i neke njihove agencije, međutim, nisam mogla potpisati ugovor s njima zbog obaveza na fakultetu. Odlučila sam u tom periodu raditi kao model samo u Irskoj i nedavno sam potpisala ugovor za novu agenciju "Assets Models", koja je, osim modnih snimanja i revija, bazirana i na "commercial" odjel, koji mi je zvučao veoma privlačno jer bih voljela da se okušam i u svijetu glume. Nedugo nakon potpisanog ugovora imala sam snimanje s fotografkinjom iz Poljske i poziv na kasting za snimanje veoma poznate sage "Vikings". Kasting je bio veoma zanimljiv jer je za mene sve to bilo dosta drugačije od uobičajenih modnih kastinga, gdje smo morali pokazati i svoje neke glumačke sposobnosti.

Kako je izgledalo snimanje?

- Snimanje "History of Vikingsa" je bilo jedno nevjerovatno iskustvo, gdje sam napokon dobila priliku vidjeti kako to sve izgleda s druge strane i kakav je osjećaj biti na setu. Iskreno, nisam polagala neke nade da ću proći kasting i da ću učestvovati u snimanju tih nekoliko scena, jer gluma nije bila nešto s čim sam se do sada bavila i ako je to uvijek bila neka moja potajna želja, stvarno sam bila oduševljena pozivom. Sa snimanja bih, definitivno, pored svega izdvojila upoznavanje glumca Aleksa Andersena (Alex Andersen), koji je dosta vremena proveo s nama i ostavio divan dojam. Aleks glumi Ajvara, koji je sin Ragnera Lodbroka, legendarnog Vikinga.

Naši običaju

Koliko često Vas preplavljuje nostalgija za Sarajevom?

- U početku su mi mnogo nedostajali Bosna i moje Sarajevo, kao i jedan gradić kojem se uvijek rado vraćam gdje god bila, a to je Vareš, gdje mi živi baka. Ali vremenom se nekako čovjek nauči nositi s tim i počne uživati u mnogim drugim stvarima koje je meni u ovom slučaju Irska pružila. Također, znam da svoju zemlju nosim u srcu i veoma mi je drago kada mogu pričati o našim običajima, kulturi, jeziku i mnogim drugim stvarima i sve to prenijeti ljudima koje upoznajem ovdje.

Moja sljedeća adresa je London


 Kakve su Vam daljnje želje, ostati u Irskoj zauvijek ili...?

- Irska, definitivno, predstavlja nešto što je promijenilo moj život i mnogo sam zahvalna na tome. Pružila mi je mnoge mogućnosti i prilike koje sam ja rado, uz svoj trud i napor, iskoristila i mogu reći da nikada nisam bila sretnija i ispunjenija nego sada ovdje. Što se tiče mojih daljnjih planova, definitivno ću ostati još godinu u Dablinu, jer sam upravo upisala ovdje master studij na "Griffith Colledge". Međutim, moja sljedeća destinacija je, definitivno, London, kako zbog modelinga tako i zbog mnogih drugih poslovnih prilika i, naravno, moje velike ljubavi prema tom gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.