SVIJET SLAVNIH

Romi Šnajder odavno je mrtva, Alen Delon još žali za njom

Umrla je u 43. godini od srčanog zastoja u svom pariskom stanu

Šnajder i Delon: Fatalna ljubav

Piše: L. S. R.

24.9.2018

Da je živa, Romi Šnajder (Romy Schneide) slavila bi 80. rođendan, a život slavne Austrijanke okončan je 29. maja 1982., kada je imala svega 44 godine. Proslavila se trilogijom „Carica Sissi“, ali slava na filmu nije je pratila u privatnom životu.

Izazvala je nacionalni skandal kada se zaručila za Alena Delona (Alaina) 1959. godine i otišla u Francusku. Delon ju je ostavio 1963. godine.

Udavala se dva puta. Imala je sina Dejvida (Davida) i kćerku Saru. Prvi muž joj je nakon razvoda počinio samoubistvo, a od drugog se razvela. Kad joj je sin Dejvid umro u 14. godini, 1981., počela je puno piti.

Umrla je u 44. godini od srčanog zastoja u svom pariskom stanu. Pretpostavljalo se da je počinila samoubistvo uzevši smrtonosni koktel alkohola i tableta za spavanje. Obdukcija nikad nije izvršena.

Alen Delon priznao je godinama kasnije kako žali što se nikad nije oženio Romi.

– Bila je velika ljubav mog života – prva, najjača i, nažalost, najtužnija. Žao mi je što se nismo vjenčali, ali nisam siguran bi li to promijenilo njenu sudbinu. Nisam siguran bismo li uspjeli biti sretni. Romi je prebrzo postala zvijezda, mnogo prije nego što je odrasla. Nije bila spremna za slavu, za težinu koju nosi ova profesija. Napadali su je, osuđivali, silovali njenu intimu. Njen život bio je niz razočaranja, lomova i nesreća. Bila je strahovito usamljena. Znao sam da će umrijeti od slomljenog srca – izjavio je svojevremeno Delon.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.