RAZGOVOR

Slikar Sulejman Memo Haljevac: Jutarnja tura kroz Sarajevo je moja muza

„Sarajevo, ljubavi moja“ je projekt koji je za osam godina uključio hiljade umjetnika i posjetilaca

Haljevac: Našim umjetnicima su većinom vrata zatvorena. Arhiva "Avaza"

Piše: E. BAKIĆ

28.9.2018


Sulejman Memo Haljevaczasigurno je jedan od najaktivnijih slikara u našoj zemlji. Osim što vrijeme provodi u svom ateljeu, ne zapostavlja ni projekt „Sarajevo, ljubavi moja“.

Trenutno je posvećen tome da ovu priču predstavi i široj publici te će radovi koji su nastali tokom održavanja projekta „Sarajevo, ljubavi moja“ biti izloženi u „Roman Petrović“ te Umjetničkoj galeriji BiH.

U ugodnom razgovoru od Meme saznajemo da mu je rodni grad glavni pokretač svega, ideja, radova, ali i svakodnevnog života.

Veliki trag

- Inspiraciju za svoj rad nalazim u svakodnevnom životu na ulici najljepšeg grada na dunjaluku Sarajeva. Jutarnja tura kroz Sarajevo je moja muza. „Sarajevo, ljubavi moja“, projekt koji je za osam  godina uključio hiljade umjetnika i posjetilaca, zasigurno je ostavio veliki trag na polju kreativnosti i socijalizacije djece s poteškoćama u razvoju i njihovim dodirom s vanjskim svijetom - pojašnjava Haljevac.

Navodi da je ponosan na radionice s muzičkim performansima, kroz koje je prošlo 70 pjevača iz regiona.

- Što se tiče umjetničkih djela, posebno sam ponosan na moju stalnu postavku u hotelu „Radon Plaza“. Cilj mi je i želja da i mlade što više uključim u umjetnost i da im pokažem da ima mjesta za sve. Moj sljedeći projekt, osim samostalne izložbe, spojit će 35 mladih iz regiona koji će oslikati Sarajevo kroz radove. Pokušat ćemo da kroz tu priču prikažemo kolika je ljubav cijelog regiona prema ovom lijepom gradu - ističe slikar.

 Mladost i spas

Smatra da su umjetnici u BiH ostavljeni po strani i ne daje im se mnogo prostora ni šanse.

- Našim umjetnicima su uglavnom vrata zatvorena. Ipak, posljednjih godina, zahvaljujući nekolicini sposobnih ljudi koji su došli na određene pozicije, osjeti se da se bude mladost i spas. Talentiranim ljudima je potrebno barem malo dati vjetra u leđa i otvoriti im vrata da bi njihova sposobnost došla do izražaja - poručuje Haljevac.

Emocija je ključni pokretač

- Mladi su pozitivna snaga i trebamo raditi više na tome da ostaju u BiH. Ogist Renoar na jednom takmičenju slikara je rekao: „Što si emotivniji, ti si bolji“, a to znači da je emocija ključni pokretač. Neki hoće da ju ubiju u nama, ali neće uspjeti, jer umjetnost i emocije pobjeđuju - naglašava Haljevac.

 „Tata samo naprijed i jako“

Osim što uživa u svakom trenutku koji provede u svom voljenom Sarajevu, Memi ogromnu snagu daje i njegova porodica.

- Bez porodice moj uspjeh ne bi ne postojao. Majka mi je davala znanje, a supruga uvijek bila maksimalna podrška, dok djeca u kući govore: „Tata samo naprijed i jako“ - pojašnjava kroz smijeh slikar.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.