EMOTIVNO

Pjesma "Bacila je sve niz rijeku" krije tužnu, istinitu priču

Od pomirenja nije bilo ništa

Screenshot

CDM

29.9.2018

Od nastanka Jugoslavije do njenog raspada muzičkim vodama vladale su brojne pop-rok grupe. Neke od njih uspjele su da opstanu za vrijeme i poslije propasti nekada najveće države na Balkanu, ali jedno je sigurno – svaka grupa je imala želju da bar malo iznese svoje stavove i gledanje na svijet u pjesmama.

Većina nas balade stare Jugoslavije sluša u trenucima kada plače ili na radiju dok se vozi autom, a malo njih zna da se iza brojnih pjesama krije istinita životna priča. Ljubavne prevare, tragedije ili smrti, podstakle su autore da u onim teškim trenucima svoj bol u srcu prenesu u stihove koje će obilježiti historiju jednog vremena.

- Davor je imao curu, bili su pred brakom. Velika je to ljubav bila. I njoj se ukaže prilika da ide u Ameriku. Ali već je bila trudna i ona se odluči da abortira. Tako je nastao taj dio "nosila je našu ljubav, našu sreću prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet" - ispričao je u jednom intervjuu Kemal. Nakon dugo godina na jednom nastupu u Švedskoj Davor je ugledao u publici djevojku, krenuo je da je traži, međutim, nije uspio. U isto vrijeme, dok je pisao za Davora pjesmu, Kemal se zaljubio u izvjesnu djevojku iz Čapljine:

- Šta ću, zaljubio se. Pođem u Čapljinu nju da potražim, odem onim ćirom do tamo. Lutam, gledam hoću li je negdje sresti, ništa ne znam, ni gdje živi, ma ništa. Idem tako po onoj Čapljini, ljeto, osamdeset stepeni, i odjednom, na nekom ćošku, stoji ona, bosa, a oko nje – cvijeće. Prodaje cvijeće. I meni tako ta slika ostane. Tako nastane dio "stajala je usred bašte ko najljepši cvijet" - objasnio je Monteno.

Svako ko je bar jednom bio zaljubljen u djevojku koja nosi ime Tamara posvećivao joj je istoimenu pjesmu od Borisa Novkovića. Prema njegovim riječima, on je za vrijeme srednje škole napisao ovu pjesmu, po uzoru na ljubavnu priču svog prijatelja koji je raskinuo s djevojkom. Nekoliko godina kasnije, kada je saznala da se radi o njoj, javila se njegovom prijatelju, ali od pomirenja nije bilo ništa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.