JET SET

"Led Zeppelin" ponovo na sudu zbog plagijata

Apelacioni sud u San Francisku ocijenio je da je suđenje održano 2016. bilo puno proceduralnih grešaka

Arhiv

Antenam.net

2.10.2018

Britanska rok grupa "Led Zeppelin" ponovo će morati na sud poslije odluke američkog suda da naloži novo suđenje zbog plagijata legendarne pjesme "Stairway to Heaven" iz 1971.

Apelacioni sud u San Francisku ocijenio je da je suđenje održano 2016. bilo puno proceduralnih grešaka. Sud je 2016. razmatrao tužbu podnijetu protiv britanskog benda za kršenje autorskih prava navodeći da početne note poznate pjesme nisu djelo gitariste Džimija Pejdža (Jimmy Page), već dio pjesme "Taurus" kalifornijskog benda "Spirit" iz 60-ih godina.

Tužbu nije podnio američki bend, već nasljednici. Sud je tada odlučio u korist britanskog benda.

Pjesmu "Tangus" je 1968. izdao bend "Spirit", a autor pjesme, gitarista te grupe Rendi Kalifornija (Randy California) je ranije u nekoliko navrata rekao da je "Led Zeppelin" nastupao nekoliko puta na mjestima gdje je nastupao i "Spirit" i da je grupa mogla da čuje pjesmu.

Pjesma "Taugus" traje dvije minute i 37 sekundi, a u pjesmi ""Led Zeppelin"a" se čuje jedan minut te pjesme i to na početku.

- Ti momci zaradili su milione dolara, a nisu nam rekli ni "hvala" - rekao je Kalifornija 1997. godine, koji je iste godine poginuo.

Drugi muzičari smatraju da je "Led Zeppelin" plagirao još tri poznate pjesme "Babe I'm gonna leave you", "Dazed and confused" i "The Lemon song".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.