LEGENDA Studirala na muzičkoj akademiji u Zagrebu

Tereza Kesovija napunila 80 godina, evo kako je izgledala na početku karijere

Index.hr
03.10.2018 23:55

Legendarna Tereza Kesovija proslavila je osamdeseti rođendan, a iza sebe ima bogatu muzičku karijeru.  

Tereza je od rane mladosti pokazivala veliki muzički talent, a već je kao maturantica srednje muzičke škole na flauti osvojila gran pri na takmičenju mladih muzičara u Ljubljani 1956.

Studirala je na muzičkoj akademiji u Zagrebu, a istovremeno je svirala u Simfonijskom orkestru Radio Zagreba, prenosi Index.hr.

Prvi pjevački nastup imala je 1961. u zagrebačkom Varijeteu, a prvi inozemni nastup bio je na festivalu Pjesma za Evropu u St. Vincentu u Italiji 1962. Tokom svoje bogate karijere osvajala je brojne festivale, a ostvarila je i međunarodnu karijeru.

Tereza je čak dvaput nastupila na Eurosongu: prvi put 1966., kad je predstavljala Kneževinu Monako, a zatim 1972., kad je predstavljala Jugoslaviju i s pjesmom ''Muzika i ti'' osvojila deveto mjesto.

Šezdesetih i sedamdesetih nastupala je u Francuskoj. Godine 1988. održala je solistički koncert u pariskoj Olympiji, koji je ponovila i 19 godina kasnije.

Tereza je 1999. godine odlikovana i proglašena Vitezom visokog odličja za doprinose u kulturi koje dodjeljuje francuski predsjednik. Godine 2009. dobila je Porin za životno djelo, a iste je godine dobila i nagradu grada Dubrovnika za životno djelo.

NA VRH