SERIJA

Scenaristi "ubili" Rouzen na bizaran način, serija se nastavlja bez nje

U prvoj epizodi ''Connera'' porodica se teško nosi s njenom smrću

Avaz.ba

18.10.2018

Rouzen je mrtva, ali ''Conneri'' su se vratili na male ekrane bez majke porodice koju su scenaristi ''upokojili'' slučajnim predoziranjem opijatima i tako izbrisali glavni lik koji je godinama tumačila glumica Rozana Bar (Roseanne Barr), a postala je nepoželjna zbog rasističkog komentara.

Prva epizoda nove sezone serije o radničkoj porodici prikazana je na televiziji ABC pet mjeseci nakon što su producenti otkazali saradnju glavnoj glumici. Gledaoci su posljednji put mogli vidjeti Rozana Bar kako prikriva ovisnost o opijatima zbog bolova u koljenu dok se priprema za dugo odgađanu i skupu operaciju.

Žalimo što je ABC odabrao izbrisati Rouzen tako što će ubiti njen lik. Odlukom da to učine putem predoziranja opijatima inače veselom porodičnom programu dali su mračnu i morbidnu dimenziju - izjavila je glumica.   

U prvoj epizodi ''Connera'' porodica se teško nosi s njenom smrću za koju isprva misle da je nastupila zbog srčanog udara, da bi naknadno otkrili pravi uzrok, zlouporabu analgetika na bazi opijata.

Otkriju tako da je majka skrivala tablete po kući, a nabavljala ih je od širokog kruga prijatelja koji su međusobno dijelili lijekove da bi prošli jeftinije.

Originalna serija prikazivala se od 1988. do 1997. i bila je hvaljena zbog realističnog prikazivanja radničkog života.

U obnovljenoj seriji u martu Bar je tumačila Rouzen koja podržava republikanskog kandidata Donalda Trampa (Trump) i bio je to najveći hit ABC-a koji je privlačio po epizodi 18 miliona gledalaca.

Uprkos kritikama zbog odluke scenarista da Rouzen ubiju opijatima, stručnjaci smatraju da je tema sjajno pogođena. Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, opijati su povezani s više od 49.000 smrti na godinu. Upozoravaju da je uporaba analgetika na bazi opijata - heroina i fentanila, poprimila epidemijske razmjere u Sjedinjenim Državama.

Televizijska mreža ABC, u vlasništvu ''Walt Disney Co.'', otkazala je u maju seriju pošto je Rozana Bar bivšu dužnosnicu u administraciji Baraka Obame (Barack) usporedila s majmunom. Bar se izvinila za pogrešku i rekla je da je njen tvit bio politički, a ne rasistički, no pristala je odustati od snimanja novih epizoda serije koju je sama stvorila i u kojoj je bila jedna od scenaristica te se odrekla finansijskih prihoda i kreativnog utjecaja na seriju ''Conneri''.

Prva epizoda završava slatkogorkim kadrovima Dana koji se vraća u bračni krevet, prvi put tri sedmice od smrti Rouzen i grli prazan jastuk pored sebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.