GLUMAČKI VELIKAN

Nikola Kojo za "Dnevni avaz": Milena Dravić je moja prva filmska majka

Nagradu na TFF-u dobio za poseban doprinos razvoju južnoslavenske kinematografije

Kojo: Nagradu posvetio Mileni Dravić

Piše: N. AJNADŽIĆ

22.10.2018

Sedmi Tuzla Film Festival (TFF) završen je prije nekoliko dana, a tokom osam dana ove filmske smotre prikazana su brojna ostvarenja, a neka od njih su krunisana nagradama.

Cjelokupan rad

Nagrada „Vila“ TFF-a za poseban doprinos razvoju južnoslavenske kinematografije pripala je vrhunskom glumcu Nikoli Koji (51). Iako je poznat kao osoba koja rijetko daje izjave i intervjue, za „Dnevni avaz“ je napravio iznimku.

Naš poziv legendarnog glumca zatekao je u njegovom domu u mirnijem dijelu Beograda.

- Znači mi ova „Vila“, zaista. Ovo mi je veoma draga nagrada pošto je s tog festivala, koji mi, također, puno znači. Ipak se ona odnosi na moj neki opći rad za mojih skoro 40 godina, koliko se bavim ovim poslom. Dakle, nije za neki pojedinačni, već za cjelokupan rad. Prema tome, do sada mi je ovo praktično i najznačajnija nagrada – govori nam Kojo.

Još na svečanoj ceremoniji, na kojoj mu je uručena nagrada, Kojo je održao emotivan govor. Priznanje je posvetio divi jugoslavenskog glumišta Mileni Dravić, koja je umrla 14., a sahranjena 19. oktobra. Upravo je Koji na dan njene sahrane uručeno ovo posebno priznanje.

- Da, Mileni sam posvetio priznanje. Teško mi je da sada ponavljam taj emotivni govor. Ali, ukratko, nagradu sam posvetio njoj, ne samo zato što je tog istoga dana Milena i sahranjena, već zato što je ona jednostavno odredila moj život, život što se tiče karijere – kazao nam je Kojo.

Obilježena era

Kojo je 1980. godine imao svoj prvi fimski angažman u ostvarenju „Rad na određeno vrijeme“ kada je glumio s Milenom Dravić.

- Iako sam već bio u dramskoj grupi, imali smo probno snimanje za film „Rad na određeno vrijeme“ i praktično je ona ta koja me odabrala da joj budem sin u tom filmu. Milena je moja prva filmska majka i, kao što rekoh, odredila mi je život i karijeru – priznao je Kojo.

Osim Milene Dravić, Kojo je imao priliku igrati rame uz rame sa glumačkim velikanima koji su obilježili jednu eru, među kojima je i Ljubiša Samardžić, Seka Sablić, Velimir Bata Živojinović...

Novi pregovori

Beogradski glumac otkrio nam je da uskoro ide na put na nešto duži period, ali nam ipak nije mogao reći više detalja.

- Do iza Nove godine neću biti na prostoru bivše Jugoslavije. Putujem uglavnom poslovno, neki pregovori za nove projekte, ali i za neke festivale – zaključio je.

Žena i djeca

Već 11 godina Kojo je u braku s manekenkom Aleksandrom Đurić, koja je porijeklom iz Sarajeva. Imaju tri kćerke, desetogodišnju Anu i petogodišnje blizanke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.