RAZGOVOR

Duško Kuliš: Nisam otišao iz BiH, samo privremeno živim u Splitu

Mogu živjeti od muzike i to pristojno

Kuliš: Dvadeset novih pjesama

E. SKENDEROVIĆ

26.10.2018

Muzički studio BHRT-a 29. oktobra bit će mjesto dobre zabave. Pjevač narodne muzike Duško Kuliš (58) i vlasnik brojnih hitova, među kojima su i “Suzo moja, Suzana” i “Ti meni lažeš sve“, u sivom domu održat će koncert, a gost će mu biti pjevač Mirza Selimović. 

Kuća u Kreševu

Iako dugo nije objavio novu pjesmu, Kuliš je u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazao da je to bila kreativna pauza te da će u narednih petnaest dana njegov novi album na kojem će se naći dvadeset pjesama ugledati svjetlo dana.

- Radujem se svakom novom dolasku u Sarajevo. Dolazim u studio BHT 1, a Mirza će biti moj gost. Posljednji put sam u Sarajevu svirao prije dvije godine i bilo je odlično – prisjetio se Kuliš.

Iako već dugo s porodicom živi u Splitu, ističe da je BiH njegova domovina.

- Nemam osjećaj da sam se ikad iselio iz BiH, samo privremeno živim u Splitu. U Kreševu imam kuću, gdje sam stalno i ne mogu reći da sam otišao iz BiH – govori pjevač.

Mada je nekad davno imao pekaru u Splitu, taj biznis više nije aktuelan, kaže nam Kuliš, jer je on prije svega pjevač i kompozitor.

- Sve ostale sam biznise ostavio sa strane. Mogu živjeti od muzike i to pristojno. Iako sam razapet na sve strane i mnogo umoran, ne žalim se na zdravlje, to je najvažnije – iskren je Kuliš.

Kamen i cvijet

Bilo je teško, priznaje, održati se na sceni sve ove godine, no ipak...

- Postoji deviza u koju sam se uvjerio da je jedina ispravna, a to je ostati normalan čovjek u ovom poslu i držim se te devize. To je ono što mi daje snagu i znak da idem u pravom smjeru. To je i moj savjet mladima. Na cesti postoji kamen i cvijet, možete uzeti kamen, a možete cvijet, ja sam uzeo cvijet, to je sva moja životna filozofija – govori Duško.

Usponi i padovi sastavni su dio njegovog života...

- Samo nepošteni kažu da u životu sve ide uzlaznom putanjom. Postoje usponi i padovi, ali strpljenje i veliki rad, ulaganje u dobre i poštene ljude je definicija kojom bismo se svi trebali voditi u životu. I kada ne ide sve kako treba, uvijek će se naći neki dobar čovjek koji će pomoći da bude bolje. Siguran sam – smatra Kuliš.

U Sarajevu mi ne daju platiti ćevape

- Još sam počašćen činjenicom da mi u Sarajevu ne daju platiti ćevape. Lijep je to osjećaj. Kažu mi: “Ne dolazi nama Duško Kuliš svaki dan“, to je istina, jer kada bih dolazio svaki dan, imao bih 150 kilograma – kroz osmijeh kaže Kuliš.

Beogradsko druženje

Na koncertu u Beogradu Jasna Gospić proslavila je preksinoć muzički rođendan, a Kuliš je bio jedan od njenih gostiju.

- Doživio sam da sam vraćen na bis, što je predivan osjećaj. Drago mi je i zbog Jasne, a iz zbog sebe, jer manifestacija je bila predivna, kao i Jasna. Prema reakcijama publike, vidjelo se da smo pogodili i da je to bio dobar koncert i dobro druženje – kazao je Duško.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.