OTKRIVAMO

Geronimo: AMUS ruše autori koji vladaju sa 10 posto novca!

Nije bilo kvoruma, kaže Matović

Sa sjednice Skupštine AMUS-a: Bilo je burno i u hodnicima hotela “Park”

E.D.A.

1.11.2018


Nakon još jedne propale sjednice Skupštine Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca BiH (AMUS), koja je bila zakazana za prekjučer u Doboju, vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Mladen Matović izjavio je da nije bilo kvoruma te da će naredno okupljanje biti za 15 dana u Sarajevu.  

No, s druge strane, Mirko Šenkovski Geronimo, jedan od vodećih hitmejkera na području bivše Jugoslavije, tvrdi za “Dnevni avaz” da je kvoruma bilo i otkriva šta se dešavalo iza kulisa još jednog neuspjelog sastanka AMUS-a. Ističe da je grupa od 80 nezadovoljnih autora minirala Upravni odbor (UO) i Skupštinu.

Nemaju podršku

- Bilo je kvoruma kad smo počeli sa sjednicom i onda je grupa autora koji bi htjeli da smijene Skupštinu, zapravo Upravni i Nadzorni odbor, izglasala novi dnevni red. Naravno, taj dnevni red autori koji nisu na njihovoj strani, nisu podržali. Članovi UO-a Amir Šehić i Nedim Babović demonstrativno su nakon toga napustili skup i od tada Skupština nije mogla validno raditi. Jer, osim što je imala 10 posto od ukupno 1.080 članova, na Skupštini je trebalo biti 25 bh. top-autora, a bila su 24. Ono što se posljednji put desilo u Sarajevu, kad su neki napustili sjednicu, pa je Dino Merlin bio prisiljen dati neopozivu ostavku, sad se dogodilo u Doboju, samo na suprotnoj strani – pojašnjava Geronimo.

Dodaje da su muzičari koji su predložili novi dnevni red, isti oni koji su izašli sa majske sjednice u Sarajevu.

- Autori koji žele srušiti AMUS, vladaju s nekih 10 posto primanja, dok je grupa, u kojoj sam i ja, vlasnik 90-postotnog dijela AMUS-a u kontekstu primanja i isplaćivanja novca. Sve je to produkt toga da 1.200 ljudi, koliko broji AMUS, ima pravo glasa. Svaki član je dobrodošao u AMUS, ali ne može odluke donositi neko ko ima dva i po aranžmana i bavi se muzikom iz hobija. Zato je došlo do neravnoteže i u ovom trenutku su ugroženi autori koji žive od AMUS-a, jer nam se dešava ta uličarska varijanta – smatra Geronimo.

 Jednaka prava

A da ne postoje nikakve frakcije, smatra Dino Muharemović, koji spada i u red najplodonosnijih bh. autora. No, činjenica je, kako kaže, da postoji grupa autora koja se ne može dogovoriti s većinom.

- Potrebno je mnogo dogovora da bi se situacija dovela u red. Svima je u interesu da AMUS funkcionira. No, činjenica je da ne bi svi trebali imati jednaka prava glasa. Neko s dvije objavljene pjesme želi da ima jednako pravo glasa kao, naprimjer, Goran Bregović ili Dino Merlin, a to nije pošteno. E, u tom smislu, možda postoje frakcije o kojima govorimo – smatra Muharemović.

Iza zatvorenih vrata 

Sjednica AMUS-a u Doboju održana je strogo iza zatvorenih vrata. Tako je “Avazovom” novinaru osiguranje naredilo da se mora udaljiti i iz predsoblja sale za sjednice, a bilo mu je zabranjeno i snimanje.

 Vukojević: Svako vuče na svoju stranu

Novonastalu situaciju u AMUS-u za “Dnevni avaz” je prokomentirao i Igor Vukojević.

- Prošlu Skupštinu je srušilo 40 ljudi, a u Doboju su dvojica napustila rad i to je i formalnopravno paraliziralo rad najvišeg tijela AMUS-a. Ovdje su prisutne frakcije, svako vuče na svoju stranu i tu su sve same opstrukcije - kazao je Vukojević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.