ŠOKANTNO

Dugo skrivana tajna Džeki Kenedi: Pisma otkrivaju strašnu istinu

Kolekcionar koji zna pravu vrijednost ove prepiske za nju će izdvojiti i više od 20 hiljada dolara

Arhiv

Glossy.espreso.rs

1.11.2018

Pismo koje je napisano preko čak tri stranice datira iz 1957. ili 1958. godine, u vrijeme kada je Džon F. Kenedi (John F. Kennedy) bio senator Masačusetsa, a ovih dana će se naći na aukciji kao dio privatnih stvari omiljenog američkog predsjednika.

- Ne mogu da pomognem sebi što ti, kada se razdvojimo, pišem tako "ukočena" pisma. Za razliku od tebe, ja nisam navikla na ovakvu komunikaciju - stoji na samom početku pisma Žakline Kenedi (Jacqueline Kennedy).

- Znam da svi govore da se supružnici ne bi smjeli nikada razdvajati, ali ja mislim da je dobro kada odemo daleko jedno od drugoga, tada shvatimo toliko puno toga o našem odnosu. Mi smo toliko različiti. Razmišljala sam, svako putovanje, svaki put kada smo razdvojeni, ti mi pišeš "ne razmišljaj previše o našem odnosu"...i evo ga, sada ne razmišljam ni o čemu povezanim s tobom - stoji u pismu. 

Wikipedia

U nastavku pisma Džeki progovara i o nečemu o čemu im je očigledno bilo lakše da prokomentiraju na papiru - da nijedno od njih nisu mislili da će njihov brak biti takav.

- Ti si atipični suprug i taj jaz se povećava, u jednom ili drugom smislu, za svaku godinu koju smo u braku, stoga ne bi smio da budeš iznenađen da imaš atipičnu suprugu. Svako bi bio usamljen u takvom braku. Ne mogu da ti napišem šta osjećam prema tebi, ali pokazat ću ti kada se ponovno vidimo. Mislim da to moraš da znaš... - pisala je Džeki. 

Ona je u pismu navela i o njihovoj kćerki Kerolajn (Caroline), rođenoj 1957. godine nakon niza neuspjelih trudnoća. Iz aukcijske kuće RR uvjereni su kako će kolekcionar koji zna pravu vrijednost ovog pisma za isto izdvojiti i više od 20 hiljada dolara.

View this post on Instagram

“Then I said to her, ‘If you’re so much in love with Jack Kennedy that you don’t want to leave him, I should think he would be much more likely to find out how he felt about you if you were seeing exciting people and doing exciting things instead of sitting here waiting for the telephone to ring.’ I think I was right because while she was in England, her drawings of the Coronation appeared on the front page of the Times-Herald three or four times, and they were really very good, very clever. I didn’t see him while she was there, but he must have seen them. I know that because he was always impressed by Jackie’s gifts, he must have been impressed by these. He called me up from, I think, Cape Cod, the day she was flying back from England, and asked me if I knew what flight she was on and what airline, and I did. He said, 'Is she landing in Washington or New York?’ I said, 'She’s landing in New York and then flying down to Washington.’ He said, 'That plane, I think, stops in Boston and I’m going to meet her there.’ It was the first time that I felt this was really a serious romance, at least on his part. I had suspected that Jackie cared a lot although she had never really said so because she is the sort of girl who covers her feelings. Anyway, he did meet her at Boston and she had no idea that he was coming on board.” —Janet Auchincloss, Jackie's mother. • #jfk #johnfkennedy #johnkennedy #jackkennedy #senatorkennedy #presidentkennedy #thekennedys #camelot #history #americanhistory #ushistory #unitedstateshistory #jackiebouvier #jackiebouvierkennedy #jackiekennedy #jackiekennedyonassis #jacquelinekennedy #jacquelinebouvier #jacquelinebouvierkennedy #jacquelinekennedyonassis #the60s #thesixties #the50s #thefifties

A post shared by @ thekennedys___ on

Ovo pismo ima nevjerovatnu vrijednost i ljepotu budući da je ona zanimljivo pisala. Dobili smo puno njenih pisama, neka u kojima piše o predsjedniku, neka o onom stravičnom ubistvu, ali nikada do sada nismo u rukama imali pismo koje je Džeki napisala za Džona, otkrili su iz aukcijske kuće i dodali da ona u pismu priča o njihovom braku i odnosu i da to nije puko čavrljanje. 

- To je ljubavno pismo. Ona ga je voljela i to je jasno pokazala ovim pismom - kazali su aukcijskoj kući. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.