SUDBINE

Skoro je pogubljen zbog zločina: Nevjerovatan život ''najtvrđeg'' lika u Holivudu

Prošao je sve zatvore u Kaliforniji

Instagram

Index

4.11.2018

Iako o tome gotovo uopće ne razmišljamo zbog tipa uloga u kakvim se inače pojavljuje, Dani Trejo (Danny) ima 74 godine, ali, kao što i sam kaže, nikada nije očekivao da će doživjeti tako duboku starost.

Nisam mislio da ću preživjeti šezdesete godine prošlog stoljeća. Birao sam loše uzore. Izabrao sam ujaka koji je bio ovisnik i bavio se oružanim pljačkama. No, što se mene tiče, bio je najbolji lik na svijetu - govori Trejo, koji je heroin probao s 12 godina, da bi nakon toga na velika vrata ušao u život prepun kriminala i podužih boravaka iza rešetaka.  

Prošao je sve zatvore u Kaliforniji, a život mu je promijenio jedan događaj iz 1968., kada je tokom nereda u jednom od zatvora bacio kamen na čuvara:

- Smjestili su me u samicu. Ja i još dvojica zatvorenika vjerovali smo da ćemo završiti u plinskoj komori. Postojala je mogućnost da će mi dosuditi smrtnu kaznu.

U samici je skovao plan.

- Dogovorio sam se s Bogom. Tražio sam od njega da mi dopusti da umrem ponosno, a ja ću zauzvrat provesti svaki dan moleći se i truditi se da pomognem ljudima. Nisam želio da me smjeste u plinsku komoru, gdje ću umrijeti zapišan, urlajući.

Trejo na kraju nije kažnjen za poticanje zatvorskih nereda, a kasnije je i pušten na slobodu. No, nikada nije zaboravio ono što je obećao i nedugo nakon izlaska postao je savjetnik ovisnicima o drogi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.