PLAVA KRV

Udala se japanska princeza

Kćerka pokojnog princa Takamada zbog ljubavi se odrekla prijestolja

Keija Morija i Ajako: Za rastanak od kraljevske porodice dobit će 950.000 dolara

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

5.12.2018

Kad se član japanske kraljevske porodice vjenča s nekim pučaninom, gubi svoju titulu, dok u britanskom i drugim evropskim kraljevstvima nije takva praksa. Tako je japanska princeza Ajako (28), kćerka pokojnog princa Takamada, bila spremna da se zbog ljubavi prema muškarcu iz naroda odrekne prijestolja, odnosno svog reda u liniji nasljedstva za krunu.

Udala se prije nekoliko dana u Tokiju, na tradicionalan način, za Keija Morija (Moriy, 32) i planeta je ispratila taj događaj.

Ajako je na vjenčanje sa četiri godine starijim suprugom, koji je zaposlen u kompaniji "Nippon Yusen K.K", a koja se bavi gradnjom brodova, došla u tradicionalnom kimonu i hakama suknji. I frizura joj je bila u tradicionalnom japanskom duhu "osuberakashi".

 Intimna cermonija

Ceremonija je bila intimna. Svega tridesetak prijatelja i članova porodice slavilo je njihovu ljubav. Svečani obred venčanja obuhvatao je i zajedničko ispijanje šoljice sakea. Majka princeze Ajako je “kriva” za njihovo vjenčanje, jer ih je ona upoznala na jednom događaju. Ajako je izjavila da će biti presretna ukoliko njen brak bude poput onoga kakav su njeni roditelji imali.

Ajako je najmlađa kćerka princeze Hisako i pokojnog princa Takamoda, rođaka cara Akihita. Prije vjenčanja, ona se oprostila od cara Akihita.

- Danas napuštam kraljevsku porodicu, ali će moja podrška Njegovom Veličanstvu i Njenom Veličanstvu ostati nepromijenjena – izjavila je nakon što je izašla iz hrama.

Za rastanak od kraljevske porodice dobit će 950.000 dolara, saznaje CNN.

- Presretna sam - rekla je novinarima poslije vjenčanja.

 Blaga narav

Ajako i Morija upoznali su se preko majki, koje su prijateljice, i odmah su se zaljubili jedno u drugo. Morija kaže da ga je privukla njena blaga narav.

- Znao sam da želim da provedem ostatak života s njom - rekao je Morija.

Princeza Ajako ima završen master iz socijalnog rada u dobrotvorne svrhe, a veliku strast prema ovom poslu gaji i njen suprug. Ona nije jedini član japanske kraljevske porodice koji se odrekao titule zbog ljubavi. Njena sestra, princeza Noriko također se udala za pučanina, a u 2019. godini isto će učiniti i princeza Mako, koja kao pučanka živi već godinu. Ona je prije dvije godine najavila svoj izlazak iz kraljevske porodice nakon što je objavila zaruke sa jednim advokatom.

Nakon ovoga, kraljevska porodica ostala je samo sa 17 članova, a žene su pravo na prijesto dobile 2006., prije rođenja princa Hisahita i poslije abdikacije cara Akihita. Ovakvu odluku japanska dinastija donijele je iz straha, jer bi ubrzo mogla ostati bez muških nasljednika.

 Očev šešir

Princeza je izjavila novinarima da bi njen pokojni otac, princ Takamado, koji je blizak rođak aktuelnog cara Akihita, sigurno podržao njen brak iz ljubavi. U sjećanje na oca, princeza je na vjenčanju nosila i očev šeširić. Par se prvi put sreo u decembru 2017. Vjerili su se 12. avgusta 2018. godine.



quote
<p>Danas napuštam kraljevsku porodicu, ali će moja podrška Njegovom Veličanstvu i Njenom Veličanstvu ostati nepromijenjena – izjavila je nakon što je izašla iz hrama </p> <p><br></p>
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.