EKSKLUZIV

Holivudska zvijezda Kler Foj za "Avaz": Da bi vas shvatili ozbiljno, potrebna je maska ratnika

Prikazivanje u Sarajevu 8. novembra

Foj: Uloga Lizabet mi je otvorila oči. Foto: Sony

Razgovarala: Nerma AJNADŽIĆ

4.11.2018


Nastavak popularnog holivudskog filma “Djevojka s tetovažom zmaja” pod nazivom “Ono što te ne ubije” (“The Girl in the Spiders Web”) imat će svjetsku premijeru u Sarajevu. Prikazivanje je planirano za 8. novembar u multipleks kinu “Cinema City”.

Žena u fokusu

Već se mjesecima naveliko priča o ovom ostvarenju i hoće li ispuniti očekivanja publike. Iako se u svijetu holivudskog glamura špekuliralo da će glavnu ulogu igrati oskarovka Natali Portman (Natalie), ona je ipak pripala britanskoj glumici Kler Foj (Claire Foy, 34).

Režiju “Ono što te ne ubije” potpisuje Fede Alvarez, koji je, također, i autor, zajedno sa Stivenom Najtom (Steven Knight) i Džejem Basuom (Jay), a film je baziran na istoimenom romanu Dejvida Lagerkranca (David Lagercrantz). Pored Foj, u filmu igraju i Silvija Huks (Silvia Hoeks), Lakit Stenfild (Lakeith Stanfield), Stiven Merčant (Steven Merchant)…

U ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz” Foj nam je govorila o ulozi Lizbet Salander (Lisbeth), mladoj hakerici koja, zajedno s novinarom Mikaelom Blomkvistom, kojeg igra Sverir Gudnason (Sverrir), bude uhvaćena u mrežu špijuna, sajber kriminalaca i korumpiranih vladinih dužnosnika.

Kler je najpoznatija po ulozi kraljice Elizabete II (Elizabeth) u “Netflixovoj” seriji “Kruna”, za koju je osvojila Zlatni globus i Emi za najbolju glumicu u kategoriji TV drame. A svoju dugu i svijetlu kosu skratila je i potamnila zbog Lizbet.

Jeste li pročitali knjige i jeste li bili upoznati s likom koji igrate?

- Da, pročitala sam prve dvije knjige tako da sam definitivno bila upoznata s likom. Mislim da su svi. Ona, Lizbet Salander, postala je nešto poput moderne ikone, na neki način. I sviđaju mi se knjige. Ovo smatram otvaranjem očiju, a posebno priču u čijem je fokusu žena i da je upravo ona najinteresantnija osoba da se prati. Bila sam fan knjiga, ali sam ih, jasno, čitala iznova, iznova i iznova.

 Recite nam nešto o liku. Ko je Lizbet?

- Stvar u vezi s Lizbet je da ona ne vjeruje nikome i da je u prošlosti veoma povrijeđena. U ovom filmu ona je već oblikovan karakter. U potpunosti je nezavisna. Borac je i mislim da je dugo imala nešto protiv čega se bori i, na neki način, u ovom film ona nema svrhu. Ali je jača nego što izgleda.

Tetovaža zmaja… Recite nam nešto više o njoj.

- Tetovaža je najvažnija stvar, jer su specifičnije tetovaže nego što ih ona ima u knjizi. Htjela sam se pobrinuti da im odam počast i nosim ih kako treba. Mislim da mnogi ljudi koji urade tetovaže, kao i Lizbet, naprave ih da obilježe određene periode u životu. A zmaj… veoma sam željela da se udalji od kineskog zmaja i da ide više ka sjevernom, nešto poput skandinavskog zmaja, jer sam osjećala da to nije bilo istraženo. Zaista sam željela da zmajevo krilo bude na mom ramenu da bih ga mogla pomicati malo. I došli smo na ideju da budu plamenovi iz zmajevih usta na stražnjem dijelu mog vrata.

 Možete li objasniti bijelu šminku?

- Lizbet je malo oprezna u tom smislu. Veoma je pametna, izuzetno inteligentna i ona zna da ne može biti prepoznata. Više je riječ o maski ratnika.

Koji su to snažni ženski elementi u ovom filmu koje Vi cijenite?

- Stvar koju uzimam od Lizbet je manje o nasilju i o fizičkoj jednakosti sa muškarcem, jer ona zna da to nikad neće biti. Ali, ono što Lizbet koristi je njena inteligencija. Možda nećete biti jaka kao neko drugi, ali može biti brža od njih u nekom drugom načinu. Možete izaći iz određene situacije na drugačiji način.

Srce priče

 Kako je bilo raditi sa Silvijom Huks?

- Volim Silviju. Mislim da je ona nevjerovatna i vrlo talentirana glumica. Zaista to mislim. Poslije svake scene, doslovno sam bila u fazonu: “Silvija, mislim da si nevjerovatna.” Otvorena je za sve i puna je energije. Želi da radi punim pogonom. Ne želi igrati nasigurno. Psihički je veoma snažna. Jednostavno je brilijantna. Mislim da je zapanjujuća.

 Mislite li da je ovo globalna priča?

- Mislim da je film zaista interesantan, jer nije samo triler. Nije samo akcioni film. U samom srcu priče ima nešto sasvim oštro i na neki način srceparajuće.

 Muzikalni reditelj Fede

Šta je bilo posebno u radu s rediteljem Fedeom?

- Fede je istinski vrlo poseban reditelj. Muzikalan je. Razumije pravljenje filma na način koji je drugačiji. Dio je publike, ali je, isto tako, i reditelj u isto vrijeme, što je, prema mom mišljenju, veoma rijetko. Razumije kad treba promijeniti ritam i tempo filma kako bi se komuniciralo nešto o priči, ali i kako bi se publika zadržala zainteresiranom i kako bi joj se dozvolilo da nauči nešto o liku. On planira sve to i zna to pretočiti na muzički način.

 Borba s anksioznošću

Ova glumica dugo se borila s anksioznošću. Jednom prilikom je u intervjuu za inozemne medije rekla:

- Kad imate anksioznost, imate je dok, ne znam, prelazite put. Stvar je u tome što nije povezano s bilo čim što bi bilo logično. Čisto se tiče tog osjećaja u stomaku i osjećaja da ne možete, jer ste ovo ili ono. Moj um radi na hiljadu otkucaja u sekundi i bježi od pomisli.

Mora se vidjeti na velikim ekranima

 Koji su to elementi filma koji bi trebali biti viđeni na velikim ekranima?

- Ovo je sinematski film, sam njegov razmjer i snimci koje je Fede izabrao. Tako je lijepo osvijetljeno i mislim da je stvarno prostran po obimu. Tako da, da, to se mora vidjeti na velikim ekranima.

quote
<p>Stvar u vezi s Lizbet je da ona ne vjeruje nikome i da je u prošlosti veoma povrijeđena. U ovom filmu ona je već oblikovan karakter, na neki način. U potpunosti je nezavisna</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.