SJEĆANJA

Bio je najveća legenda jugoslavenskog roka, a umro je sa samo 35 kilograma

Index.hr

6.11.2018

Na današnji dan 1994. preminula je jedna od najvećih legendi jugoslavenske muzike, pjevač i gitarista kultnog benda EKV Milan Mladenović.  

Kad je umro, bilo mu je samo 36 godina, a iako se dugo pričalo da je umro kao narkoman i da je imao sidu, pravi uzrok njegove smrti bio je rak gušterače.

Nakon jednog nastupa u Budvi, Milan je zbog bolova prebačen u bolnicu, gdje mu je dijagnosticirana ova opaka bolest. Poživio je još samo tri mjeseca, a u trenutku smrti imao je samo 35 kilograma, prenosi "Index.hr".

Milan je rođen u Zagrebu 1958. godine, a zatim se s roditeljima preselio u Sarajevo kad mu je bilo samo šest godina.

Sedamdesetih je osnovao svoj prvi bend "Limunovo drvo", a zatim i prvi ozbiljniji bend "Šarlo akrobata", čiji se jedini album ''Bistriji ili tuplji čovek biva kad...'' smatra jednim od najznačajnijih albuma jugoslavenskog novog vala. Iz raspada "Šarla akrobate" nastala su dva velika jugoslavenska benda: "Disciplina Kitschme" i "Ekatarina Velika".

Milan je, osim kao legendarni muzičar, zapamćen kao pjesnik i filozof, a tokom domovinskog rata je s kolegama iz bendova "Partibrejkers" i "Električni orgazam" započeo projekt "Rimtutituki", koji se bavio antiratnom propagandom.

Kad je 1992., u jeku rata, na Festivalu Beogradsko proljeće EKV proglašen grupom godine, Milanova antiratna izjava digla je popriličnu prašinu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.