PORODICA

Ovo su prelijepe kćerke Gorana Bregovića: Ema, Lula i Una su tri različite vjere, a evo šta njihov otac kaže na to

Bregović ima tri kćerke. Arhiv

Blic.rs

12.11.2018

Jedan od najpoznatijih muzičara Goran Bregović rođen je u Sarajevu, pjevao je “Jugoslavijo, na noge...“, živi u Parizu, voli Beograd i uvijek mu se vraća. Ako gleda porijeklo, po ocu je Hrvat, a po majci Srbin, supruga mu je muslimanka, a sve tri kćerke su različite vjeroispovijesti. Iz ugla supruge Dženane Bregović i njega - to je izbor njihovih nasljednica.

- Moja djeca, kada su bila mala, ona su u vrijeme Bajrama bila muslimani jer su se tada dobivali pokloni, a za vrijeme Božića i Uskrsa su bili hrišćani jer su i tada poklone dobivali. Sada više ne znam šta slave. Mislim da je samo srednja, koja je sada u pubertetu - budista. To mi, naravno, ne smeta. Moja djeca će biti Francuzi, mada vole da dolaze u naše krajeve i imaju drugarice ovdje. A za suprugu i mene je kasno, nas dvoje ćemo uvijek biti naši. Liječeni naši. Teško je u životu se od toga izliječiti - rekao je prije nekoliko godina u intervjuu za “Blic” Bregović, koji ima tri kćerke: Emu, Lulu i Unu. Jedna je muslimanka, druga je budista, a treća pravoslavne vjeroispovijesti.

- Vi treba da omogućite djeci da imaju slobodu izbora kada biraju da budu svjesni šta biraju. Ostavljam im slobodu da li će biti religiozne ili ne -  kazao je Brega.

Najstarija kćerka Ema rođena je u Parizu, likovnu akademiju je završila u Nantu, a kaže da joj je ostalo još da završi master. Imala je nekoliko samostalnih izložbi u srbijanskoj i francuskoj prijestonici.

Dok Lula i Una žive život pravih tinejdžerki, pohađaju srednju školu u Francuskoj, a ubrzo će početi sa studijama na jednom od univerziteta u Francuskoj. Na slici je porodica Bregović (slijeva nadesno): Lula Bregović, Una Bregović, Ema Bregović, Goran Bregović i Dženana Bregović.

- Moj otac i mati su bili komunisti, tako da se u mom domu nisu slavili vjerski praznici, ali iznad mene je živio pravoslavni pop, tako da sam uvijek imao jaja za Uskrs. A istovremeno sam bio u takvom komšiluku da sam za Bajram uvijek slao komšijama kurban, to je meso od ovna koji se kolje za Bajram. Tako da sam tog dana i dobivao kurban. Bez obzira što sam bio u jednoj takvoj kući, Bog mi je redovno slao signale - objašnjava najpopularniji jugoslavenski muzičar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.