DIVA

Tužna sudbina omiljene srbijanske glumice Olivere Marković: Do kraja života čuvala jednu smrtovnicu

Mlađa publika zna je po ulogama svojeglavih gospođa

Marković: Preminula 2011. godine. Arhiv

Alo.rs

12.11.2018

Olivera Marković je prvo ime na listi glumica koje nikad nisu dobile nagradu "Velika Žanka", mada su je itekako zaslužile.

Glumačka diva Olivera Marković preminula je 2011. godine, nakon duge i teške bolesti. Poslije njene smrti, njen sin, reditelj Goran Marković poklonio je Narodnom pozorištu drvenu kutiju za nakit u kojoj je slavna glumica držala svoje dragocjenosti - tri na prvi pogled potpuno obične stvari.

Ali, samo na prvi pogled - svaka od njih govori mnogo o liku i djelu Olivere Marković.

Smrtovnica Žanke Stokić 

Smrtovnicu Žanke Stokić je, kako je otkrio Marković, "Olivera skinula s jednog drveta", neposredno poslije sahrane svoje starije kolegice 1947. godine. Godinu kasnije, Olivera je upisala Akademiju, a činjenica da je sačuvala kroz sve te decenije ovo parčence papira, jasno govori o tome koliko je cijenila Žanku Stokić.

Žanka Stokić bila je prva Gospođa ministarka Narodnog pozorišta u Beogradu 1929. godine, a Olivera Marković okušala se u ulozi čuvene Nušićeve junakinje 1982. na istoj sceni.

Zanimljivo, Olivera Marković je prvo ime na listi glumica koje nikad nisu dobile nagradu "Velika Žanka", mada su je itekako zaslužile.

Vještačke trepavice

Olivera Marković držala se toga da svaka glumica mora imati nekoliko vještačkih trepavica. Njoj, uostalom, s onakvim talentom ništa drugo i nije bilo potrebno.

Mada je mlađa publika zna po ulogama svojeglavih gospođa u serijama "Bolji život", "Srećni ljudi", "Porodično blago", Olivera je karijeru počela ulogama zavodnica, ljepotica.

- Nikada nisam bila ni Ofelija, ni Julija, niti sam voljela takve uloge. Počela sam kao zavodnica i naigrala se takvog repertoara - od glupača, opajdara do dama iz visokog društva - izjavila je glimica jednom prilikom.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.