ŽIVOT

Ljubav im je trajala 70 godina: To je bila žena koju sam crtao

Vjenčali su se samo sat nakon njenog razvoda

Sten Li preminuo u 95. godini. Arhiv

24sata

13.11.2018

Glumac i producent Sten Li (Stan Lee), koji je jučer preminuo u 95. godini života, početkom godine javno je otkrio da se bori s upalom pluća. U februaru je završio u bolnici zbog nepravilnog disanja i otkucaja srca, a tada je njegov portparol za TMZ izjavio da se Sten osjeća dobro.

- Ostat će u bolnici nekoliko dana zbog pregleda - dodao je.

U 2017. Li je bio prisiljen otkazati dvije velike konvencije zbog neotkrivene bolesti, a američki mediji prenose da je imao i problema s vidom.

Prošle godine, kada se počelo otkrivati od čega 'Spajdermenov tata' boluje, njegova supruga Džoan (Joan) preminula je u 96. godini života. Par je bio u braku 69 godina, a upoznali su se četrdesetih godina prošlog stoljeća u Njujorku.

- Kada sam bio mlad, nacrtao sam jednu djevojku, tijelo, lice, kosu. To je bila moja ideja kakva djevojka treba biti. Savršena djevojka - ispričao je svojedobno Sten. Njegov rođak je imao djevojku za njega, Beti (Betty), te ga je nagovorio da ju pita da idu na ručak.

- Otišao sam kod nje, nije otvarala vrata, ali Džoan jeste. Bila je model i kad sam ju pogledao, shvatio sam da je to djevojka koju sam crtao cijelog svog života. Zatim sam čuo engleski naglasak, a ja sam lud za njim. Rekla mi je 'mogu li ti pomoći', a ja sam je gledao i mislio 'volim te' - ispričao je Sten. Beti nikada nije upoznao, a Džoan je izveo na ručak i zaprosio.

Međutim, nije sve išlo po planu. Džoan je tada bila u braku. Tokom Drugog svjetskog rata udala se za vojnika kojeg je znala samo 24 sata. Bila je nesretna, a tada je najbolji način da se razvede bilo preseljenje u Nevadu. To je i učinila, a nakon što je utvrdila prebivalište tamo, Sten je dobio njeno pismo. Otišao je na aerodrom i direktno kod nje.

Vjenčali su se samo sat nakon njenog razvoda. U braku koji je trajao gotovo sedam desetljeća par je dobio kćeri Joan Celiu (68) i Jan Lee, koja je preminula kada joj je bilo samo tri dana.

Kako je Sten svojedobno rekao, supruga mu je bila inspiracija za kreiranje heroja koji su danas svjetski popularni. Kada je radio u 'Timely Comicsu', supruga mu je rekla da bi trebao pokušati nešto drugačije jer najgora stvar što se može dogoditi je otkaz, koji je i sam htio dati. Tako je nastala 'Fantastična četvorka', prvi veliki hit njegove karijere.

- Prije me bilo sram zato što sam samo pisao stripove dok su drugi ljudi gradili mostove ili bili doktori. Onda sam počeo shvatati da je zabava jedna od najbitnijih stvari u ljudskom životu. Ako osjećaš da možeš zabaviti ljude, radiš dobru stvar - jednom prilikom je rekao "Marvelov" osnivač.

Njegova velika podrška i ljubav Džoan preminula je u julu prošle godine od posljedica moždanog udara, koji je doživjela nekoliko dana prije smrti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.