LETU ŠTUKE

Dino Šaran za "Avaz": Brano Jakubović i ja smo bili kao pas i mačka

Pomirio nas je Vedran Mujagić

„Letu štuke“: Četvrti studijski album

Piše: N. AJNADŽIĆ

17.11.2018

Momci iz benda „Letu štuke“, s Dinom Šaranom na čelu, u posljednje vrijeme imaju pune ruke posla. Vrijedno su radili na četvrtom studijskom albumu „Topla voda“, koji je od jučer dostupan na online platformama poput „Deezera“, dok će zvanično u prodaji biti od 19. novembra. 

Devet kompozicija

Na albumu je devet numera iz pera Dine Šarana, kojeg je naš poziv zatekao na putu prema hrvatskoj prijestonici, gdje „Štuke“ večeras imaju koncert u „Tvornici kulture“. Nakon toga slijedi Ljubljana 30. novembra, potom Beograd 22. decembra, a, kako Šaran kaže, Sarajevo, rodni grad „Štuka“, dolazi kao šlag na tortu početkom iduće godine, u februaru ili martu.

- Sarajevo je prava poslastica za kraj. Naziv albuma „Topla voda“ u smislu je slenga „izmišljanje tople vode“. Naslovnu albuma krasi obično kuhalo za vodu, koje izgleda malo kičasto, istočnjački... Oko njega se ljudi okupljaju, kao da prave kult. Ali, bezveze je malo sve i objašnjavati, jer kada objasniš sve, onda ništa ne ostaje za otkrivanje – kaže nam odlično raspoloženi Šaran.

Dodaje da je ploča, prema njegovom mišljenju, odlična te da su „Štuke“ zadovoljne.

- Dobre su i recenzije. Dugo smo radili na njoj, dobili smo ono što smo htjeli. Moram pohvaliti producenta Bojana Ahaca, koji se baš zadao. Također, i Alen Omerović, naš tonac i mikser. Jedva su živi na kraju ostali, nakon snimanja i svega. Oni su se najviše potrudili, uz moju malenkost – govori Šaran.

Zabilježio je i saradnju s Edom Maajkom na numeri „Otrov“, koja je nedavno ekranizirana, kao i s „Dubiozom kolektiv“ na pjesmi „Autopilot“. Međutim, prvi put je bend „Letu štuke“ snimio pjesmu s „Dubiozom“ pod nazivom „Gori zemlja“, koja je osvojila region.

- Sa Edom Maajkom se znam dugo, a isto toliko otprilike znam se i s momcima iz „Dubioze kolektiv“. Bilo je super. Sa Edom sam već radio, ovo nam je već peti duet i mislim da je i najuspješniji i najbolji. Sa „Dubiozom“ mi je bilo uzbudljivije zato što nismo ranije radili svi zajedno. I „Zemlja gori“ i „Autopilot“ su vrlo zanimljive. Mislim da na svakoj ploči treba imati po jedan takav duet - govori Šaran.

Super ekipa

Saradnja s „Dubiozom“ je ipak iznenadila fanove, jer nije tajna da ova dva benda nisu bila u najboljim odnosima.

- Dobro, na početku je bilo malih rivaliteta između nas i to je normalno. Ali vremenom se odraste. Brano Jakubović i ja malo smo bili kao pas i mačka, ali na kraju je Vedran Mujagić to mudro odigrao i pomirio nas. Sad smo snimili te dvije pjesme skupa i drago mi je zbog toga. Oni su super ekipa i vrhunski profesionalci – ističe Šaran.

Pjevam o stvarima koje me okružuju 

- Pjevam i pišem o stvarima koje me okružuju i koje me se tiču. Ne mogu ja sad pjevati o nekim stvarima koje neće moj narod. Što kaže Alen Islamović, ne mogu pjevati o separeima, klubovima i tim stvarima. Meni je 50 godina, ne bi mi stajalo to jednostavno – kaže alfa i omega „Letu stuka“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.