TRAGEDIJA

Smrt glumice koja je potresla regiju: Riječi koje je izgovorila prije nego što je zauvijek sklopila oči, otkrivaju koliko je patila!

Bila simbol novog talasa beogradskih umjetnika

Sonja Savić. Agencije

Alo.rs

18.11.2018

Glumica koju su pratile brojne kontroverze pronađena je mrtva u svom stanu 23. septembra 2008. godine. Imala je 48 godina, a preminula je od prevelike doze droge. 

Sonja Savić je sahranjena u rodnom selu Donja Gorevnica, a niko od njenih kolega nije prisustvovao sahrani.

Glumica koja je bila simbol novog talasa beogradskih umjetnika rušila je tabue, živjela ispred svog vremena i često bila neshvaćena. Nekoliko godina je živjela i radila u Sloveniji, gdje je tretirana kao velika zvijezda.

- Zašto loše prolazim u gradu u kom živim, u zemlji iz koje potičem, pojma nemam. Da nije bilo Slovenije, ne bih preživjela devedesete, a isto važi i za ovo vrijeme. Voljela bih da dobijem sredstva i napravim samo još jedan savremeni sajber mjuzikhol koji bi prerastao u klabing, ali ovaj grad izgleda da nema afiniteta prema meni. Često čujem da da govore kako sam ekscesna ličnost, mada kad radim nikad nisam takva, pitajte koga hoćete – rekla je jednom prilikom Sonja.

Nije bila tajna da je bila ludo zaljubljena u džez muzičara Vlajka Lalića, koji je bio njena prva ljubav. Međutim, tragedija u kojoj je on poginuo ih je zauvijek razdvojila.

- Dok sam bila mlada, često sam zamišljala kako ću se udati i zasnovati porodicu sa čovjekom koga beskrajno volim i kome ću se potpuno posvetiti. Imala sam veliku ljubav, ali otkako je on otišao iz mog života kada sam imala dvadeset devet godina, sebe smatram udovicom – rekla je Sonja u jednom intervjuu za "Story".

O porodici i djeci je govorila i gostujući u emisiji "Balkanskom ulicom":

- Nekada sam htjela i da se udam, da budem konzervativna, da imam djecu. Nisam jurila frajere, a proglasili su da imam sidu i da se drogiram. Bože oprosti, sačuvaj i sakloni. Možda sam u drugoj polovini života postala to što su željeli - rekla je tom prilikom.

Posljednji intervju Sonja je dala samo 2 mjeseca prije smrti, u julu 2008. godine, za crnogorske "Vijesti".

- Ono čime mogu da se ponesem, ne ponosim, nego ponesem, to je što sam uspjela da izbrišem granicu između života i poziva. Da li to svaki put uspješno dočaram i do koje mjere mogu da vladam scenom ne znam. Trudim se da moja riječ dovoljno dugo putuje da može publici da zadrži pažnju, jer, i poslije toliko godina, ja i dalje brinem o tome šta publika misli - rekla je tada.

U ovom razgovoru, na stepenicama gradske tvrđave u Nikšiću, podsjetila se riječi svoje bake koja joj je uvijek govorila da se u ljudskim očima sve može pročitati. U njenim očima tada se vidjela tuga i samoća.

– Ima još jedna bakina izreka koje se često sjetim – žagre ti se oči. Danas bi mnogim generacijama, kada prođe ponoć, mogli to da kažemo. A njima oči žagre od ko zna čega, a to nije dobro ni za njih ni za porodicu - rekla je glumica, i dodala:

- Izgleda da je samoća cijena moje slobode.

Dva mjeseca poslije ovih riječi Sonja je zauvijek sklopila oči.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.