KULTURA

Jurislava Korenića smo vratili na mjesto koje mu pripada

Festival u Kamernom teatru od 7. do 14. decembra

Hadžihafizbegović: Moj osnovni posao je gluma. Arhiva

Piše: E. BAKIĆ

22.11.2018


Treće izdanje Festivala „Dani Jurislava Korenića“, koji je osnovan na inicijativu direktora Kamernog teatra 55 Emira Hadžihafizbegovića, bit će održan od 7. do 14. decembra.

Ova kulturna manifestacija donosi bogat sadržaj, pa će publika imati priliku pogledati osam predstava iz cijelog regiona. Predsjednik žirija bit će književnik Dževad Karahasan.

 Deset godina

- Sretni smo da umjetnika kakav je bio Jurislav Korenić treću godinu vraćamo na mjesto koje mu pripada. Njegov rad i sve ono što je ostavio u teatarskom i sveopćem kulturnom segmentu u gradu Sarajevu godinama je bilo marginalizirano. U njegovu biografiju staje nečijih sedam i svima nama u Kamernom teatru 55, i meni kao direktoru, čini ogromnu čast ovaj Festival – govori nam Hadžihafizbegović.

Dodaje da je, osim Festivala, u decembru još jedan datum veoma važan za njega.

- Moram reći da je 26. decembar veliki dan za Kamerni teatar, bh. pozorišni život, a, što ne reći, i za cijeli teatarski region - 250. izvedba predstave „Žaba“ i 10 godina njenog igranja. Uvijek mi je teško da, kao glavni lik u toj predstavi, govorim o njenom kvalitetu. Najradije bih to prepustio našoj publici i svim onim katarzičnim emocijama koje smo, kao „feedback“, dobivali kako u Sarajevu tako i na mnogim regionalnim i evropskim scenama. Ta snažna antiratna poruka iz Sarajeva pretočena je i u igrani film „Žaba“, koji je za nepunu godinu i po dobio 16 nagrada. Ova predstava jeste fenomen. Mislim da je takav atribut posljedica kolektivnog čina koji čini šestero ljudi – kaže Hadžihafizbegović.

 Najbolji način

Ekskluzivno nam je otkrio da će Milan Lane Gutović svoju novu predstavu premijerno izvesti u ovoj teatarskoj kući posljednjeg dana Festivala.

- To je svojevrsna poruka da umjetnost nema granica i da su kultura i teatar u njoj put kojim se na najbolji način harmoniziraju odnosi i promoviraju države. Zato uvijek kažem da je moj osnovni posao gluma. I ja drugih paralelnih obaveza, za sada, nemam – poručuje Hadžihafizbegović.

 Sretan sam zbog saradnje s „Dnevnim avazom“

- Ono što daje posebnu važnost Festivalu je i nagrada „Žan Marolt“ za najboljeg glumca i glumicu, jer čuvajući uspomenu na velikog Marolta, čuvamo uspomenu na ono najbolje u pozorišnom životu grada Sarajeva i države BiH. Drago mi je da će i ove godine „Dnevni avaz“ dodijeliti nagradu za najbolju predstavu i da se naša uspješna saradnja nastavlja – ističe Hadžihafizbegović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.