ZABRINJAVAJUĆE

Bivši ''anđeli'' otkrivaju: Djevojke prolaze kroz logor gladi

Ne planiraju da bilo šta mijenjaju

Modeli "Victoria’s Secreta". Društvene mreže

CDM

22.11.2018

Pokrenuta 1995. godine, emisija "Victoria’s Secret" emitirana je na američkim televizijama od 2001. godine i od samog početka se suočavala s brojnim kritikama. Tako je na samom početku prikazivanja dobila epitet “soft porn” programa. 

Prikaz visokih i mršavih djevojaka u svijetu koji promovira raznolikost tijela obilježen je negativno od početka prikazivanja.

I pored odlaska cijele kompanije, ''Victoria’s Secret'' je nedodirljiv brend donjeg rublja.

Tri najvažnija modela kompanije – Kendal Džener (Kendall Jenner), Điđi Hadid (Gigi) i njena sestra Bela – imaju više od 163 miliona pratilaca na Instagramu, a neka od najvećih imena svijeta zabave – Tejlor Svift (Taylor Swift), Arijana Grande (Ariana), Lejdi Gaga (Lady) – nosili su donji veš ovog brenda na pistama širom svijeta i pjevale su na njihovim revijama. Možda je tolika popularnost jedan od razloga zbog kojih u kompaniji ne planiraju da bilo šta mijenjaju.

- Uvođenje transrodnih modela pokvarilo bi fantaziju. Nemamo namjeru da mijenjamo bilo šta. Ne želimo da širimo dimenzije. Zašto bismo to radili? Jer je ispravno ili politički korektno? Da li takvi modeli zaslužuju više da dobiju šansu od onih koji su se žrtvovali da bi postali dio kompanije - rekao je jedan od glavnih ljudi marketinške službe ''Victoria’s Secret'' Ed Rezak.

“Težak rad” tako je jedna od glavnih floskula koje možete čuti u vezi s ''Viktorijinim anđelima''.

Trening, toniranje, boks, skakanje i neizbježno korištenje heštega #trainlikeanangel – svakodnevica je modela.

- Jer ono što je predstavljeno kao ideal, ne samo da je nedostižno za prosječnu ženu nego i za većinu modela. Zbog toga su oni modeli koji su izabrani na rigoroznim dijetama.

O tome su za "Guardian" govorili bivši ''Viktorijini anđeli'', kao i neki modeli koji nisu izabrani u to društvo.

Robin Lovlej (Lovly) nije prošla kasting prije šest godina.

- Prije nego što izađete na pistu, morate proći logor gladi. Čitav organizam se tako izlaže ekstremnim izazovima koji bi na duže staze doveli do smrt - tvrdi Lovlej i dodaje da veliki broj njenih prijateljica prolazi kroz velike probleme zbog takvog izgladnjivanja.

Ipak, takav izgled promoviraju mediji, a neki od najpoznatijih svjetskih medija nude i uputstva “kako izgledati kao 'Viktorijini anđeli'”.

Neki rigorozni planovi ishrane isključuju čak i karfiol i brokole. Adrijana Lima je u izjavi za britanski ''Telegraph'' 2011. godine priznala da devet dana prije izlaska na pistu nije jela čvrstu hranu, a veliki problem predstavlja i dehidracija.

"Guardian" piše da takav pristup pruža legitimitet svjetskom pogledu koji hranu dijeli na dobru i lošu – špinat je čist, torta je prljava. U tom pogledu, svaki trenutak koji nije posvećen treningu zapravo je izgubljen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.