TV DUEL

Ona je tvrdoglava, a on perfekcionista... Ipak, oni su TIM!

Nema tog posla koji Zvonko neće završiti, kaže Šabanović

Šabanović: “Informativa” nam je u krvi - Komšić: Na svoj posao gledam kao na maraton

E.SKENDEROVIĆ

4.12.2018

Ajla Šabanović i Zvonko Komšić uhodan su tandem N1 televizije, kolege i prijatelji. Producenti i prezenteri veoma profesionalno obavljaju svoj posao, a kad se radi, onda je atmosfera odlična.

I jedno i drugo ističe da voli timski rad. Zajedno su radili brojne projekte, a često se druže i iza kamere. Tada, kažu nam, nema priče o poslu.

U ovom TV duelu odgovarali su na zanimljiva pitanja te su nam otkrili šta misle jedno o drugom, kako se snalaze u nepredviđenim situacijama te kako izgledaju njihova druženja izvan posla.


1. Šta mislite o Ajli/Zvonku?  

 2. Šta pomislite prije nego što uđete u studio?

 3. Kako se snalazite u nepredviđenim situacijama?

4. Možete li funkcionirati u timu?

 5. Kada biste imali zajedničku emisiju, kako bi se zvala?

 6. Kako izgledaju Vaša druženja izvan posla, a kako u pauzama, iza kamera?

7. Šta Ajlu nervira kod Zvonka, a šta Zvonka kod Ajle?


Ajla Šabanović

1. Zvonko je, prije svega, moj prijatelj, a potom kolega. Topla i vesela osoba. Pravi drug. Izuzetno je nadaren za posao kojim se bavi, ali i dodatno vrijedan, perfekcionista. Nema tog posla koji on neće i ne može završiti.

2. Sav umor, nenaspavanost, tugu, sreću, probleme i sretne trenutke moram ostaviti iza sebe za vrijeme emisije i vijest prenijeti gledaocima na najbolji mogući način, kako oni zaslužuju.

3. Mislim da sam poprilično snalažljiva. Mogućnost da se snađete u nepredviđenim situacijama omogućavaju vam informiranost, načitanost, obrazovanje. Nema te osobe koja vam u uhu može biti glas razuma ako nemate prethodno nabrojano.

4. Apsolutno. Naš dnevnik počeo se odnedavno emitirati u novom ruhu, što podrazumijeva voditeljske parove tako da, željeli ili ne, moramo funkcionirati tako. I još ukoliko to volite, kao ja, onda je posao mnogo jednostavniji. Naravno, važno je i da kliknete s kolegom. I prije nove forme Dnevnika N1, radila sam mnoštvo velikih projekata na kojima sam studio dijelila upravo sa Zvonkom tako da sam se i naviknula i zavoljela tu formu.

5. Dali ste nam materijal za razmišljanje. Kad smo maštali o tome, bili smo uvjereni da bismo pobjegli od “informative”, ali brzo se vratimo na tračnice, ipak nam je to u krvi.

6. Mnogo je smijeha, obavezna pjesma, tu Zvonko prednjači, i prepričavanje šta se dešavalo od posljednjeg druženja. I moj stalni podsjetnik, “nemoj da pričamo o poslu”. Tako se i opuštamo.

7. Ponekad taj njegov perfekcionizam. Ali, s vremenom sam se na to naviknula. Prijatelje prihvatite sa svim vrlinama i manama, kao i oni vas. Ni kod mene ih ne manjka.

 Zvonko Komšić 

1. Ajla i ja se poznajemo dugi niz godina. Ona je, prije svega, dobra osoba, puna razumijevanja i senzibilteta za ljude oko sebe. Sjajan je novinar i voditelj. Do sada smo zajedno prošli mnogo toga i sjajan je suvoditelj. Radili smo zajedno brojne projekte. Izbori, presuda Ratku Mladiću, godišnjica genocida u Srebrenici… samo su neki od njih.

2. Da ljudi koji me gledaju, žele tačnu, istinitu, provjerenu i objektivnu vijest. I nastojim da im je i omogućim te da ih adekvatno informiram. Isto tako, da one koji su nasuprot mene, pri tome mislim na goste, pitam sve ono što zanima malog, običnog čovjeka. Kako ja to volim reći, da pitam ono što drugi ne smiju ili ne žele. Jer, na svoj posao ne gledam kao na utrku od sto metara nego kao maraton.

3. Do sada ih je bilo mnogo, jer uglavnom radim program uživo, kad su takve situacije česte i mislim da sam se u većini slučajeva dobro snašao. Naravno, lakše ih je prevazići kad radite emisiju u paru. Dobro se sjećam i često prepričavam situaciju koju smo Ajla i ja imali prilikom realizacije Specijalnog programa iz Srebrenice. No, tada sam shvatio da se na nju mogu osloniti, da je dovoljno i da se pogledamo, da znamo šta ono drugo misli ili želi reći. I kad sam u situaciji da biram s kim da radim u paru, znam ko je moj prvi izbor.

4. Mogu i moram, jer je takav posao kojim se bavim. Imam privilegiju da radim sa sjajnim, mladim i ambicioznim timom, koje predvode sjajni urednici, producenti, koja ima odlične realizatore, snimatelje, tehničku podršku i koji iz dana u dan proizvode sjajan program. Zadovoljstvo je biti dio tog tima.

5. Zanimljivo pitanje. Nisam razmišljao o tome. Ali, znam da bi se emitirala uživo i da bismo se za nju pripremali kao i za sve ono što smo zajedno radili do sada - temeljito i da bismo išli korak po korak. Volio bih da to bude kombinacija vijesti i zabavnog programa.

6. Družimo se često i privatno, koliko nam obaveze dozvole. Evo, baš smo prošlog vikenda bili zajedno na koncertu Željka Joksimovića u Zenici. S druge strane, ne prođe dan a da ne popijemo kafu i ne razmijenimo novosti iz života onog drugog.

7. Tvrdoglavost. Što zacrta i zamisli, mora da ostvari, odnosno mora da sve bude po njenom. I što često prigovora, često i za neku sitnicu. Ali, zapravo, ne mogu reći da me i nervira, više mi je to postalo simpatično. Neka ostane ovakva, ništa ja tu ne bih mijenjao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.