PLAVA KRV

Povratak Maksime nakon sestrine smrti

Ines, najmlađa sestra kraljeve supruge, borila se s depresijom i anoreksijom

Ines Zorgijati sa sestrom Maksimom i njenom porodicom: Bila je kuma princezi Arijani

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

26.11.2018

quote
<p>Zoregijeta je bila psihologinja i radila je neko vrijeme u predsjedničkoj kancelariji, ministarstvu društvenog razvoja u Buenos Airesu te u uredu UN-a u Panami</p>


Holandska kraljica Maksima (Maxima, 47) i njen suprug, kralj Vilijem-Aleksander ugostili su prije nekoliko dana u kraljevskoj palači singapursku predsjednicu Halimu Jakob (Yacob) i njenog supruga. Nakon uobičajenog službenog prijema, uslijedila je svečana večera, na kojoj je Maksima još jednom dokazala da sa pravom nosi titulu najbolje odjevene kraljice.

Njenu prekrasnu crvenu maksi haljinu sa jednim rukavom dizajnirao je proslavljeni holandski dizajner Kles Iversen (Claes).

Cjelokupan stajling lijepa kraljica upotpunila je baršunastom “clutch” torbicom, širokim remenom u struku i raskošnom tijarom, optočenom dijamantima, te pripadajućom narukvicom, naušnicama i brošem, također izrađenima od istog dragog kamenja.

 Otkazani termini

Sve ukazuje na to da se kraljica uspjela oporaviti nako što je početkom novembra imala i zdravstvenih problema. Holandska kraljevska palača izdala je saopćenje 2. novembra da će kraljica morati izostaviti svoje termine i da se ne osjeća dobro. Prvi testovi pokazali su da je imala problema sa crijevnom infekcijom, ali sada se osjeća mnogo bolje, što se moglo vidjeti i na njenom osmijehu, koji vrlo rijetko skida s lica.

Prije nego što se razboljela, dala je podršku organizaciji koja se zalaže za sprečavanje samoubistava. Ona je ljetos u svojoj porodici imala smrtni slučaj. Lokalni argentinski mediji saopćili su da je mlađa sestra holandske kraljice izvršila samoubistvo. Ines Zoregijeta (Zorreguieta) izvršila je samoubistvo i pronađena je mrtva u svom domu u Buenos Airesu.

Odjel za komunikacije kraljevske porodice potvrdio je njenu smrt, ali nije objavio detalje.

Istražitelji iz Argentine izjavili su da su tijelo otkrile majka i prijateljica te su nazvale policiju. Dodali su da nije bilo znakova nasilja te čekaju rezultate obdukcije.

Zoregijeta je bila psihologinja i radila je neko vrijeme u predsjedničkoj kancelariji. Radila je i za ministarstvo društvenog razvoja u Buenos Airesu te u uredu Ujedinjenih naroda u Panami. Patila je od anoreksije i depresije.

 Šok i tuga

Kraljica Maksima izjavila je da je vrlo šokirana i tužna.

Ines je najmlađa u porodici Zoregijeta i bila je kuma princezi Arijani, najmlađoj kćerki kraljice Maksime.

Svoj dnevnik angažmana supruga Vilijam-Aleksandra morala je prilagoditi situaciji. Trebala je doći na Festival muzike “Holland”, a nakon toga se trebala pridružiti svom mužu na turi po Estoniji, Litvaniji i Latviji. Razumljivo, kraljica nije mogla prisustvovati tim događajima.

Sa svojom porodicom, odletjela je u rodnu Argentinu povodom sahrane svoje sestre, kao što je napravila i prošlog ljeta, kad je njen otac Horhe (Jorge) umro.

On je umro od karcinoma u 89. godini života, a tokom borbe s teškom bolešću, kraljica ga je često posjećivala.

Ines proučavala samoubistva

Kako piše "Daily Mail", Zoregijeta je na studiju psihologije veliki dio vremena provela proučavajući samoubistva. Prije osam godina, objavila je rad pod nazivom "Razlike u spolovima i njihov odnos prema suicidnom ponašanju", u kojem je na Univerzitetu Belgrano istraživala šta navodi žene da oduzmu sebi život. Ona je to, navodno, učinila zbog ljubavi i prekida dvogodišnje veze.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.