SUSRET S LEGENDOM

Halid Bešlić puni baterije u Olovu: Nakon što se izbanjam, bit ću kao nov

Počeli su me boljeti mišići, i leđa boluckaju, pa sam odlučio da i ja probam ovu banju

Bešlić u društvu s osobljem „Aquaterma“ i prijateljima

Piše: S.MILUNIĆ

26.11.2018

Legenda narodne muzike Halid Bešlić ovih se dana, malo češće nego inače, može sresti u Olovu.

Osim što u tom gradu ima brojnu rodbinu i prijatelje i što, pored rodne Knežine, Olovo smatra svojim, Bešlić se odlučio odmoriti i relaksirati u Centru „Aquaterm“ te isprobati čudotvorno djelovanje olovske banje. Zatekli smo ga na kafi s prijateljima i osobljem nakon masaže.

 Evropski grad

Susretljiv i dobro raspoložen, rado je pristao na razgovor.

- Olovo je moje mjesto, trećina čaršije mi je familija. Ovdje su mi sestre, roditelji su mi ovdje živjeli i tu su ukopani. S mojim prijateljem Vladom sam često, s njim sam odrastao, išao u školu, od djetinjstva se znamo i zajedno smo, evo, i danas ovdje. Znam da je olovska banja najkvalitetnija u BiH, a mene su nešto počeli boljeti mišići, leđa boluckaju, pa sam odlučio da je i ja probam. Već nekoliko dana sam na tretmanu i mogu vam reći da se već bolje osjećam – kazao nam je popularni pjevač, koji je prije nekoliko dana proslavio 65. rođendan.

Hvaleći mladi medicinski tim i njihovu profesionalnost, Bešlić ističe da je sretan zbog napretka Olova, koji je, kako kaže, vidan.

- Nije da hvalim Olovo, jer ga osjećam kao svoj dom, već je sve zasluženo, iskreno od srca. Putovao sam mnogo i moram priznati da Olovo sada izgleda kao mali evropski grad – ističe Bešlić.

 To je genetika

Iako je velika muzička zvijezda, Bešlić je zadržao jednostavnost.

- To je moja genetika, takvi su mi bili roditelji i ja sam to naslijedio od njih. Ne znam drugačije. Zadovoljan sam malim stvarima. Kada mi se desila tragedija u kojoj mi je život visio o koncu, shvatio sam da vrijedim, da sam ostavio traga i nešto napravio, jer su mi se javljali sa svih strana bivše Jugoslavije. Šalio sam se na svoj račun govoreći: “Eto, doživio sam da vidim koliko vrijedim i mogu sutra umrijeti, ne treba mi više nikakva satisfakcija“ – kaže Bešlić.

 Želim asfalt do moje Knežine

Pitali smo Halida postoji li još nešto što bi volio, a do sada nije uspio uraditi.

- Ima, da uradimo asfalt do moje Knežine, to mi je prva želja. Ovaj put Sokolac–Knežina-Olovo-Zavidovići 70 kilometara krati put preko Sarajeva za istok-zapad. Ja tako razmišljam, pa se nadam da će me saslušati ovi ljudi što se nešto pitaju – ističe Bešlić.

 Unuci najljepši dar

- Sada mogu reći da privodim kraju lađu, što bi se reklo, jer sada mogu računati na penziju. A penzija će biti onako samo radi forme, ja ću pjevat dok sam živ, jer, jednostavno, ne bih mogao bez toga. Još se osjećam dobro i nadam se da će narednih deset godina biti dobrih pjesama. Moja porodica i unuci daju mi nevjerovatnu snagu, oni su moj najljepši dar - kaže Bešlić.



quote
<p>Kada mi se desila tragedija u kojoj mi je život visio o koncu, shvatio sam da vrijedim, da sam ostavio traga i nešto napravio, jer su mi se javljali sa svih strana bivše Jugoslavije</p>
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.