HAJDEMO U PLANINE

Okršaj Brene i "Bijelog dugmeta" na Jahorini i Bjelašnici

Šta poznate ličnosti kažu o dvije muzičke zvijezde, njihovim karijerama i šta im poručuju

Lepa Brena: Rođena 20. oktobra 1960. godine u Tuzli kao Fahreta Jahić, udata za Bobu Živojinovića i imaju dva sina, jedan od najtiražnijih izvođača u bivšoj Jugoslaviji

Piše: E.D.A.

30.11.2018

Goran Bregović: Rođen u Sarajevu 22. marta 1950. godine, oženjen Dženanom Sudžukom i imaju tri kćerke, počasni je doktor Univerziteta u engleskom Šefildu

Olimpijske ljepotice Bjelašnica i Jahorina posljednjih dana 2018. bit će epicentar muzičkih zbivanja u regionu. Na Bjelašnici će svirati legendarno „Bijelo dugme“ predvođeno neponovljivim Goranom Bregovićem (68), a u komšiluku, nekih deset-petnaest kilometara zračne linije, koncert će imati Lepa Brena (58).

Doduše, koncert „Bijelog dugmeta“ najavljuje se za 14 sati, a Brenin u 20 sati, ali u svakom slučaju toga dana važit će ona „Hajdemo u planine“.

Obje zvijezde rođene su u Bosni i Hercegovini, ali njihova slava i popularnost davno su izašli ne samo van granica domovine nego i regiona. Brega je jedini muzičar s ovih prostora koji je ostvario svjetsku karijeru, a Brena je svojevremeno pokrenula pravu revoluciju na bivšoj jugoslavenskoj estradi svojim nastupima.

Ususret ovom spektakularnom muzičkom danu, pozvali smo šest poznatih ličnosti te im postavili pet pitanja u vezi s Brenom i Bregom.

1. Biste li radije išli na koncert Brene ili „Bijelog dugmeta“, od koga očekujete bolji šou?

2. Omiljena pjesma Brene/“Dugmeta“?

3. Obje zvijezde sjajno izgledaju. Da ne znate njihovu godinu rođenja, koliko biste im godina dali?

4. Da nisu muzičke zvijezde, u kojim bi zanimanjima bili uspješni?

5. Šta biste im poželjeli u 2019. godini?

Šemsa Suljaković: „Dugme“ me vraća u lijepe dane

- Bit će dobro i zanimljivo na koncertu „Dugmeta“, ali i Brene. Tu niko nikom ne smeta i svako ima svoju publiku. Mislim da će Brena bolji šou napraviti, ali radije bih otišla na koncert „Bijelog dugmeta“. 

- Od „Bijelog dugmeta“ volim da slušam sve pjesme i nekako me vraćaju u lijepe dane. Od Brene volim pjesmu „Četiri godine“, nekako mi je posebno draga.

- Uh, Bregovića dugo nisam vidjela, pa ne znam. Inače, televiziji ne vjerujem dok ne vidim okom, a sigurno bi mu dala manje godina nego što ima. Brena izgleda mlađe od svojih godina, a znate kako je to, žene k'o žene, dotjeruju se i sređuju, a bogami ne isključujem ni sebe u ovom odgovoru. Kako god, mislim da Brena izgleda dosta mlađe nego što ima godina.

- Što se tiče Brene, osim pjevačkog umijeća, svakako je i glumica. Naš posao je takav, zahtijeva da budemo pjevači, zabavljači, glumci... A za Bregu ne znam, vidim ga kao nekog poslovođu ili možda nekog dr., mr...

- Želim im da budu zdravi i živi sa svojom djecom i unucima. Zdravlje je najvažnije, jer nema novca koji može kupiti zdravlje.


Jasna Gospić: Pravac na Bjelašnicu!

- Nemam dilemu. Radije bih išla na koncert „Bijelog dugmeta“ jer su to ljudi koji me vežu za najljepši dio mog života, moju mladost, pa do danas. Pravac na Bjelašnicu! 

- Omiljena pjesma Lepe Brene mi je „Golube“, a od „Dugmeta“ najviše volim pjesmu „Sve će to, o mila moja“.

- Lijepo stare i Brena i Brega, ali meni to izgleda kao borba protiv starenja. Lijepo je to da je oboje aktivno, muzika ih održava mladima, ali starenju niko nije pobjegao, pa neće moći ni oni, ali bore se na svoj način. Lijepo izgledaju i nemam zamjerku.

- Da nisu muzičke zvijezde, sigurno bi bili uspješni u menadžmentu. Možda medijski menadžment, možda su dobri trgovci, savjetnici... I muzika je roba pa se prodaje, bili bi sigurno dobri u prodaji.

- U 2019. godini bih im poželjela mnogo zdravlja prije svega, radosti u porodici i mnogo uspjeha u poslu kojim se bave, a to je muzika.


Faruk Hadžibegić: Brega je momak od 30 godina

- Kada bih mogao, na oba bih otišao. Bliži sam „Bijelom dugmete“, jer sam rastao uz njihove pjesme i svoje momačke dane provodio. Kućni sam prijatelj sa Goranom Bregovićem i njegovom suprugom. Tako da za mene „Bijelo dugme“ traje i trajat će. 

- Ima ih puno. Kada je „Bijelo dugme u pitanju“, više sam vezan za one njihove pjesme kada je Željko Bebek pjevao. Koju god da izabere, dobra je, jer njihove pjesme i danas slušam. Breninu bih izdvojio jednu od posljednjih „Zrno bibera“.

- Bregu bih ocijenio po duhu. On je momak od 30 godina. Brenu vidim u novinama i na fotografijama, tako da ne bih bio objektivan. Ali, da budem džentlmen, kazao bih da je još mlada.

- Mislim da je Brega izuzetan menadžer i čovjek koji zna predvidjeti stvari. Tako da bih ga ja u jednom velikom menadžmentu mogao vidjeti. Ima taj kapacitet. Brenu ne znam, pa mi je teško reći. Ali, ipak bih je ostavio u muzici.

- Poželio bih njima i njihovim porodicama dug život. A što se tiče muzike, daj Bože da budu na sceni još sto godina.


Nazif Gljiva: Bregi želim da bude predsjednik AMUS-a

- Veći sam poštovalac „Bijelog dugmeta“ i onoga što je Bregović uradio za muziku u bivšoj Jugoslaviji, a i općenito. Tako da bih radije otišao na koncert „Dugmeta“. 

- Omiljena Brenina pjesma mi je „Poželi sreću drugima“, a od „Dugmeta“ mi je najdraža „Lipe cvatu“. 

- Breni bih dao oko šezdeset godina, dok mi Brega djeluje kao da ima 62 godine, znači manje nego što ima.

- Brena da nije pjevačica, vjerovatno bi igrala košarku ili odbojku, jer je bila jaka, bucmasta i snažna, a Brega bi možda bio nastavnik ili profesor, možda radije muzički pedagog. 

- U 2019. godini Bregoviću želim da postane predsjednik Skupštine Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS), a Breni da poženi sinove i dobije unuke, da bude uvijek pozitivna i sretna. 

Dragan Marinković Maca: Dobro izgledaju, valjda su to te podzemne bosanske vode

Da budem iskren, ne bih ni na jedan od ponuđenih koncerata. Moj tip koncerata nije „Udri Mujo u tamburu“, a ni „Dugme“. Hvala im, ali ne hvala. 

- Brenina omiljena pjesma mi je „Poželi sreću drugima“, a od „Dugmeta“ ih ima milion, ali najbolja mi je ipak „Sve će to, o mila moja“.

- Iako ne znam koliko imaju godina, moram priznati da izgledaju dobro. Valjda su to te „podzemne bosanske vode“. Ja sam isto većinski vlasnik tog života, imam tačno pedeset i kažu mi da mi ne bi dali toliko godina. Tako isto i njima niko ne bi dao godine koje imaju, izgledaju mlađe.

- Da nisu muzičke zvijezde, Brega je inače vrlo sposoban u mnogim oblastima, a Brena stjuardesa.

- U 2019. godini poželio bih zdravlja njima i njihovim porodicama. 

Halid Bešlić: Tražit ću im recept

- Škakljivo pitanje, otišao bih na oba koncerta. Dosta je bilo mrtvila u Sarajevu. Posljednjih godina Dino Merlin i Zdravko Čolić su postavili visoke standarde i drago mi je da se dešavaju tako kvalitetni koncerti u BiH. U decembru, inače, malo živne grad i to je dobro.

Brenina mi je omiljena pjesma „Zrno bibera“, a najbolja pjesma “Dugmeta” je „Lipe cvatu“. 

- Brena i Brega izgledaju odlično za svoje godine. Čak izgledaju bolje sada nego kada su bili mladi. Kao vino su, ljubomoran sam na njih, jer su moja generacija, a ja imam 15 kilograma viška. Kako izgledaju, odmah dobijem volju da i ja tražim neki recept za mladolikost.

- Brena bi bila uspješna u menadžerskom poslu, a i kao glumica, jer ima te glumačke crte, dok bi Brega možda bio uspješan kao neki sportista, jer je dobro građen. 

- Poželio bih im u 2019. godini puno zdravlja, jer to je mojoj generaciji ipak najvažnije. Ostalo ili je bilo ili će biti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.