FILM

Posljednja projekcija filma "Scream for me, Sarajevo" u glavnom gradu BiH

Dokumentarac će biti prikazan 13. decembra u Bosanskom kulturnom centru u 20 sati

Brus Dikinson: Počasni građanin Sarajeva. Arhiv

Piše: N. Aj.

3.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Bh. dokumentarac "Scream for me, Sarajevo" bit će prikazan 13. decembra u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu u 20 sati.

Projekcija je planirana upravo na godišnjicu održavanja koncerta legendarnog pjevača Brusa Dikinsona (Bruce Dickinson) i njegovog benda 1994. godine u opkoljenom Sarajevu. 

„Scream for me, Sarajevo“ prati događaje oko dolaska frontmena kultne grupe "Iron Maiden" u glavni grad BiH, kada je održao koncert u BKC-u. 

Do sada je ovaj film prikazan na više od 20 festivala širom svijeta, a samo u Velikoj Britaniji je igrao u više od 150 kina. „Primetime production“, producentska kuća iz Sarajeva, potpisala je ugovor za svjetsku kinodistribuciju s poznatom distribucijskom kućom "Eagle Rock Entertaiment", na osnovu čega je ovaj dokumentarni film bio prikazan u više od 500 kinodvorana u Evropi i svijetu. 

Film je osvojio brojne nagrade, a predstavlja jedinstveni testament života u opkoljenom Sarajevu za vrijeme rata, a svoj je put započeo na Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio najveću ocjenu publike svih vremena.

Planirana projekcija bit će i posljednja u Sarajevu, a ujedno i jedna od posljednjih svjetskih projekcija filma na velikom platnu. Cijena ulaznica je 7 KM, a mogu se kupiti na blagajni BKC-a. 

- Odlukom Gradskog vijeća Sarajevo Dikinsonu je dodijeljeno priznanje ''Počasni građanin Sarajeva''. Pjevaču legendarnog benda "Iron Maiden" i jednom od najznačajnijih imena svjetske hevi-metal scene ova će nagrada biti uručena na Dan grada Sarajeva, 6. aprila, 2019. godine, kada će Dikinson doći u Sarajevo. Također, početkom iduće godine započet će televizijska distribucija filma „Scream for me, Sarajevo“, a u toku su pregovori u vezi s njegovim prikazivanjem na britanskoj televizijskoj kući BBC 6. aprila iduće godine - kazali su organizatori.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.