KAIRO

Egipatska glumica mogla bi završiti u zatvoru zbog haljine

Za crveni tepih odabrala crnu mrežastu haljinu koja je otkrivala njene noge te joj se nazirala zadnjica u tamnim gaćicama

Jusef: Suđenje će biti u januaru iduće godine. AFP

24sata.hr

3.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Egipatskoj glumici i manekenki Raniji Jusef (Rania Youssef, 45) prijeti i do pet godina zatvora zbog haljine koju je nosila na otvorenju filmskog festivala u Kairu.

Glumica je za crveni tepih odabrala crnu mrežastu haljinu koja je otkrivala njene noge te joj se nazirala zadnjica u tamnim gaćicama. Protiv nje su podnijeli tužbu jer je takvim načinom oblačenja poticala na nemoral, što može biti kažnjivo s nekoliko godina zatvorske kazne.

Kao većinski muslimanska zemlja, u Egiptu je ovakvo oblačenje strogo zabranjeno. Suđenje će biti u januaru iduće godine, a glumica se na Twitteru odmah izvinila svojim fanovima.

- Željela bih se izviniti svima, prvenstveno kao glumica kojoj je veoma stalo što o njoj misle njeni fanovi. Nadam se da će svi shvatiti da nisam imala zle namjere te kako nisam željela nikoga razljutiti - napisala je Ranija na svom profilu.

Ovo ne bi bio prvi slučaj dobivanja zatvorske kazne zbog razuzdanog ponašanja i oskudnog odijevanja. Naime, lani je pjevačica Šajma Ahmed (Shaimaa, 27) osuđena na dvije godine zatvora zbog kontroverznog spota pjesme "I Have Issues". Egipatska muzičarka u spotu glumi učiteljicu koja je vrlo oskudno odjevena, a usput liže jabuku te jede bananu.

- Degutantna je i nemoralna, predstavlja sve ono što naše društvo prezire - pisali su tada o njoj egipatski mediji. Osim zatvorske kazne od dvije godine, zbog provokativnog spota Šajma je morala platiti i određenu novčanu kaznu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.