MODNA AFERA

Sukob Aide i Belme zbog kreacije: Dizajnerke u svađi zbog otvora na leđima

Aida Jokanović najavila da će tužiti Belmu Tvico-Stambol

Piše: N. AJNADŽIĆ

4.12.2018

Aida Jokanović, poznatija po djevojačkom prezimenu Alilović, prije dvije godine iz TV svijeta otisnula se u svijet mode. Nekadašnja stanovnica Sarajeva, sada s beogradskom adresom, pokrenula je svoj brend “Wholly“, čije kreacije karakteriziraju specifični otvori na leđima.

Neću šutjeti

Aida, međutim, smatra da nije jedina. Na svom Facebook profilu objavila je status u kojem optužuje dizajnerku Belmu Tvico-Stambol da koristi njene motive u svojoj novoj kolekciji.

Naglasila je da se ne može obratiti direktno bh. dizajnerki jer je Tvico-Stambol blokirala i nju i Facebook stranicu „Wholly Wear“. Navodi da su je prijatelji prije nekoliko mjeseci počeli da upozoravaju i šalju fotografije jednog od modela iz nove kolekcije Tvico-Stambol.

Jokanović: Nisam ja izmislila rupu na leđima

- Ima jedan vrlo specifičan detalj i evidentno podsjeća na „Wholly“. Ne haljina, već detalj po kojem je „Wholly“ postao prepoznatljiv, a koji i sama “dizajnerka” potencira na ovom modelu, a to je rupa na leđima. Ja sam i tada i javno i lično skrenula pažnju na tu činjenicu, na šta sam dobila odgovor kako treba da me bude sramota što tako nešto pričam. Belma Tvico-Stambol danas ponovo zvanično promovira taj model, pa ja ni ovaj put neću šutjeti – napisala je Jokanović.

Istakla je da ona nije izmislila rupu na leđima takozvane „Open back“ kreacije, ali da ono što je njen brend uspio uraditi u dvije godine jeste da postane prepoznatljiv upravo po tome. 

Sporni motiv iz nove kolekcije proljeće/ljeto Belme Tvico-Stambol

Podrška prijatelja

Jokanović je dobila veliku podršku prijatelja i kolega, a za „Dnevni avaz“ kratko je iz Beograda poručila: 


- Slučaj je predat advokatu te se ovim povodom neću zvanično oglašavati. Hvala vam na interesovanju i razumijevanju. Kada bude vrijeme, bit ću slobodna da vas kontaktiram. 

Kontaktirali smo i Tvico-Stambol, koja nam je rekla do joj pitanja pošaljemo mailom. Mada smo joj skrenuli pažnju na termine, na naše upite nije odgovorila do zaključenja ovog broja „Dnevnog avaza“.

Motivi koje koristi Jokanović

Komšija iz Sarajeva

- Dok neko radi i trudi se i drži sve oči otvorene da ga ne pokradu “veliki” čije je glavno oružje kapital, desi se komšija iz Sarajeva, koji je poslije Beograda drugi grad po broju djevojaka koje nose „Wholly“, i malo “pozajmi” tvoj koncept, a sve to čvrsto negira time da mu je inspiracija bila drvo. Belmi je očigledno sve oko nje inspiracija, pa je oko bacala i na mnogo veće zvjerke od Aide kao što je „Delpozo“, ali Belma mora da pravi razliku između inspiracije i izvedbe, a o etici, kolegijalnosti i sličnom ćemo drugi put ili na drugom mjestu – zaključila je Jokanović na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.