AFERE

Ismar Mujezinović: Moje tužbe protiv muzeja su odbijene, ali ja nisam budala

Vlasnik umjetničkog djela nije vlasnik autorskih prava

Mujezinović: Neću sarađivati ni sa jednom institucijom kulture u BiH. Arhiv

Piše: N. AJNADŽIĆ

5.12.2018

Multimedijalni umjetnik Ismar Mujezinović već 40 godina nije član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH), a nedavno je definitivno istupio i iz članstva Udruženja primijenjenih umjetnika i dizajnera u BiH (ULUPUBiH). To je potvrdio za „Dnevni avaz“ iz svog doma u Ljubljani.

70 godina

Razlog je izložba slovenske grupe „Irwin“ koja je nedavno otvorena u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjoj Luci u saradnji sa Historijskim muzejom BiH u Sarajevu. Na izložbi pod nazivom „Was ist kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941.–1945.“ korištena su djela bh. umjetnika koja su u vlasništvu sarajevskog muzeja, među kojima su se trebala naći i djela čuvenog slikara Ismeta Mujezinovića. 

Historijski muzej BiH od njegovog sina Ismara nije tražio dozvolu za korištenje i to je rezultiralo povlačenjem Ismetovih slika s ove izložbe, ali i, kako nam je Ismar otkrio, tužbom protiv Muzeja u Sarajevu i u Banjoj Luci. Prije nekoliko mjeseci saznao je da se sprema izložba i tada je tužio oba muzeja.

- Vlasnik umjetničkog djela nije vlasnik autorskih prava. Ja sam protiv toga da se koristi tuđe umjetničko djelo pod autorstvom drugog autora. Na osnovu toga sam tražio da se izuzmu Ismetovi radovi. Ali muzeji nisu htjeli da prihvate moj stav i onda sam podigao dvije tužbe. Obje su odbijene. Nakon toga sam napustio Udruženje. Nema svrhe da budem u pravnom sistemu umjetnika, jer on mene ne štiti – kazao je Mujezinović.

Ističe da u Evropskoj uniji 70 godina nakon smrti umjetnika autorska prava pripadaju nasljednicima.

- Djeci ili nekome ko je prvi u rodu. Ili ako je autor ostavio radove u naslijeđe nekome. To su materijalna autorska prava od smrti autora. A ona moralna ne zastarijevaju uopće. Što znači i to da su ona po zakonu neotuđiva. Znači, da je moj otac prodao autorska prava za vrijeme života, poslije njegove smrti ponovo dobivamo prava sestra i ja. Za svako korištenje djela mora se tražiti dozvola vlasnika autorskih prava – naglašava Mujezinović.

Država gubi

Dodaje da ne postoji problem s grupom „Irwin“, već da je problem što sud nije prihvatio tužbe.

- Ako sud ne prihvata tužbu po evropskom i bh. autorskom pravu, onda uopće nemam razloga da budem član bilo kakve institucije. Zašto bih bio likovni umjetnik u državi u kojoj ne mogu zaštititi svoje autorsko pravo. Nije niko budala. Neću sarađivati ni sa jednom institucijom kulture u BiH. To znači da neću biti bh. slikar ili umjetnik. Ako meni država ne omogućava da imam osnovna zakonska prava, onda nema razloga da budem član udruženja. Niko mene ne gubi, već BiH gubi pravnu državu - zaključuje Mujezinović. 

Bez komercijalizacije 

- Ako grupa „Irwin“ izlaže prema svojoj ideji, oni moraju pitati nosioce autorskih prava. Oni su pitali Historijski muzej BiH u Sarajevu, koji je vlasnik tih portreta, ali nije vlasnik autorskih prava. To znači da ih on ne može komercijalizirati niti dati drugom autoru da izlaže pod njegovim imenom. Nije to samo moj problem, to je problem autorskih prava u BiH, koja, očito, niko ne poštuje. Ovo je samo povod da se pokrene pitanje njihovog poštivanja – smatra Mujezinović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.