PREMIJERE

Melisa Hajrulahović-Tomić: Ljubav na prvi pogled

Priča je bezvremenska, a likovi takvi da se svako od nas može pronaći u nekom od njih

Hajrulahović-Tomić: U toku samog procesa imali smo veliki pritisak. M. Kadrić

Piše: N. AJNADŽIĆ

7.12.2018

Orkestar Sarajevske filharmonije, hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, kao i solisti večeras će na sceni Kuće na obali premijerno izvesti komičnu operu „Seviljski berberin“. Prva repriza planirana je za 8. decembar.

Predana žena

To je koprodukcija Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) i Ambasade Italije u BiH. Jedna od solistica je i Melisa Hajrulahović-Tomić.

- S režijskim probama počeli smo prije nešto manje od tri sedmice, što je relativno malo vremena da bi se jedna opera poput ove postavila na scenu. U toku samog procesa imali smo veliki pritisak jer za ovakav jedan projekt je potrebno otprilike dva mjeseca. Na kraju smo uspjeli sklopiti djeliće u cjelinu, što će publika moći i vidjeti večeras na premijeri - kazala nam je Hajrulahović-Tomić.

U „Seviljskom berberinu“ ona tumači lik Berte.

- Ona je mlada, predana i odgovorna žena koja je posvetila život poslu, ali, s druge strane, nema sreće u ljubavi i to je čini frustriranom - kaže Hajrulahović-Tomić.

Pozitivna trema

Ističe da je to komična opera u koju se zaljubi već na prvo slušanje.

- Priča je bezvremenska, a likovi takvi da se svako od nas može pronaći u nekom od njih i to su neki od razloga zbog kojih je jedna od najizvođenijih opera ikada. Naravno da uvijek postoji određena doza pozitivne treme... Mada, ja to ne bih nazvala tremom, nego odgovornošću prema umjetnosti - zaključuje solistica.

Novi angažmani

- Nakon premijere 10. decembra u planu je divan koncert koji organizira Udruženje "Dante Alighieri". Nakon toga kreću pripreme za operu "La Boheme“ čija bi premijera trebala biti na proljeće. Trebala bih glumiti Musete (Musette), kojoj se vrlo radujem -kazala nam je Hajrulahović-Tomić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.