'RUSSIAN ICE STARS'

Džulijan Delplidž: Već 25 godina dokazujemo nešto nemoguće

„Snježana i sedam patuljaka“ bit će izvedena u dvorani „Mirza Delibašić“ 14., 15. i 16. decembra

Delplidž: “Russian Ice Stars“ naslijedio je od majke. A. Durgut

Piše: N. AJNADŽIĆ

14.12.2018

Svjetski poznata trupa „Russian Ice Stars“ prije nekoliko dana stigla je u glavni grad BiH, gdje će četiri puta za tri dana odigrati balet na ledu „Snježana i sedam patuljaka“ u dvorani „Mirza Delibašić“ i to 14., 15. i 16. decembra.

Novac i reputacija

Britanac Džulijan Delplidž (Julian Delplidge) vlasnik je ove trupe te s njom putuje po cijelom svijetu. „Russian Ice Stars“ naslijedio je od svoje majke Vi (Vee), a već 25 godina uspješno nastupa širom svijeta.  

- Moja majka je imala zamisao da napravi balet na ledu u teatru. To do tada niko nikada nije uradio na svijetu. Trebalo je tri godine da se pronađe adekvatna tehnologija koja će pomjerati ledenu plohu na sedmičnoj bazi, ali i da se pronađe dovoljno klizača koji su talentirani da kližu na malom prostoru. Poznata ruska koreografkinja Tatjana Tarasova (Tatiana) nam je rekla da, ako smo mi spremni uložiti novac, onda će i ona svoju reputaciju. Lansirali smo „Uspavanu ljepoticu“ 1993. u Velikoj Britaniji i od tada idemo na turneje. Ovo je 25. godina kako se bavimo time – govori nam Delplidž.

Ističe kako su njegovoj majci svi govorili da je takvo nešto nemoguće napraviti te da se ne može pomjerati ledena ploha.

- Moguće je bilo dva ili tri puta, ali 30 ili 40 puta godišnje premještati ledenu plohu nije bilo moguće za druge. Ali moja majka nije voljela čuti riječ „ne“. Svi su joj govorili da će bankrotirati, da će izgubiti sve za nešto nemoguće, a dokazala je svima da nisu bili u pravu. Danas, u zavisnosti od veličine predstave, najviše imamo 120 klizača, a za predstavu koju izvodimo u Sarajevu imamo 22 klizača. Većina predstava dizajnirana je tako da zahtijeva između 18 i 26 izvođača. Dosta toga ovisi i o budžetu, jer nije jeftino – kazao je Delplidž.

Posebno mjesto

 Sarajevom je oduševljen..

 - Bili smo u mnogim gradovima koji su imali svoje probleme, kao što ih ima i Sarajevo. Mnogo toga je uništeno i ponovo izgrađeno. Zapanjen sam koliko je originalne arhitekture ostalo. Jedna od stvari koja me je impresionirala je toplina ljudi. Išao sam na mnoga mjesta gdje su ljudi hladni. Imaju sve, a žele više... A onda dođete u Sarajevo, grad koji je pretrpio toliko toga, i vidite humanost u ljudima. Gotovo da ga smatram domom, a reći to o novom gradu na turneji je rijetkost. Nakon 25 godina postanete imuni, ali Sarajevo je posebno mjesto – ističe Delplidž.

Nismo jeftina verzija „Disneya“

- Svako ima ideju kako treba izgledati bajka, posebno „Snježana i sedam patuljaka“. Verzija koju mi svi znamo nije originalna priča, već je to ona od braće Grim (Grimm), koja je vrlo mračna, a „Disney“ je prilagodio za djecu. Patuljci su, ustvari, bili izgnanici, nije im bilo dozvoljeno živjeti u gradu, a Snježana je trebala biti ubijena. Mi se vraćamo toj originalnoj priči s prilagodbama, jer djeca moraju prepoznati nešto od onoga što znaju o bajci. „Disney“ ima prava na kostime, kao što mi imamo na naše. Mi nismo jeftina verzija „Disneya“, već smo samostalna produkcija – kazao je Delplidž.

Nisam klizač

Na naše pitanje kliže li on, Džulijan odmah odgovara kroz smijeh: 

- Bože, ne. Mislite da sam lud?! Kada sam bio mali, igrao sam hokej na ledu. A kada sam tek počinjao s ovim poslom, govorio sam da znam klizati, ali onda sam bio s ljudima koji su se takmičili na Olimpijadi i brzo sam shvatio da, ustvari, ne znam. Nisam ni balerina ni klizač. Sa druge strane, imamo profesionalnu koreografkinju i nije uredu doći i reći joj kako da radi svoj posao, ona to zna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.