PRIZNANJA

"Gnijezdo" najbolja predstava, "Avazov zmaj" za "Tri sestre"

Dragan Jovičić i Gordana Boban najbolji su glumci

Emir Hadžihafizbegović primio nagradu. A. Durgut

Piše: E. BAKIĆ

14.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Dodjelom nagrada večeras je u Kamernom teatru 55 završen 3. festival "Dani Jurislava Korenića".

Festival je tokom osam dana trajanja ponudio devet predstava iz regiona, a žiri, u sastavu Dževad Karahasan, Adrijana Gavrić, Josip Muselimović, Larisa Sarajlić-Ramović, Matija Bošnjak, Boris Lalić i Snežana Bogićević, odlučio je ko su najbolji.

Odluka žirija

Na završnici „Dana Jurislava Korenića“ dodijeljena je i nagrada „Dnevnog avaza“, najtiražnijeg lista u Bosni i Hercegovini. Nagrada pod nazivom „Avazov zmaj“ za najbolju predstavu pripala je „Tri sestre“, koja je rađena u produkciji Kamernog teatra 55. Ovo priznanje direktoru ove pozorišne kuće Emiru Hadžihafizbegoviću uručila je urednica rubrike Kultura u „Dnevnom avazu“ Larisa Sarajlić-Ramović.

Za najbolju predstavu 3. festivala „Dana Jurislava Korenića“ proglašena je „Gnijezdo“ Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Mirku Radonjiću pripala je nagrada za najbolju režiju za predstavu „Sin“, koja je ujedno osvojila i priznanje za najbolji tekst. Zapravo, prema odluci žirija nagrada je pripala Mirjani Medojević i timu predstava.

Promovirana knjiga

Nagrada „Žan Marolt“ za najboljeg glumca otišla je u ruke Draganu Jovičiću za ulogu u predstavi „Tri sestre“, te Gordani Boban, također za ulogu u predstavi Pjera Žalice.

Treće izdanje Festivala, kao i prethodne dvije godine, pratio je program u okviru kojeg je promovirana knjiga „Izdaja Bosne“ Stjepana Kljuića

U čast nagrađenih na pozorišnom festivalu „Dani Jurislava Korenića“, na sceni Kamernog teatra 55 „Dogodine, kao i uvek“ reditelja Dejana Jankovića bit će premijerno izvedena. U novom komadu "Artepunkt" produkcije iz Beograda likove tumače Milan Lane Gutović i Mina Lazarević, dok izbor muzike i dizajn scene potpisuje reditelj predstave.

U pitanju je romantična komedija koja govori o ostvarenom vječitom snu žene i muškarca da budu zajedno, makar i na jedan dan u nizu dana koji se zove život. Svi mi ponekad govorimo o ljubavi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.