PLAVA KRV

Depresivna princeza Masako postaje carica

Tradicija japanske carske porodice ne dozvoljava da žena naslijedi tron

Princeza Masako: Učinit će sve da usreći svoj narod

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

17.12.2018

Japanska princeza Masako proslavila je 9. decembra 55. rođendan, i to posljedni put s titulom princeze. Obratila se novinarima i progovorila o svojoj bolesti, kako se danas osjeća i obavezama koje će obavljati kao buduća carica.

U posljednje vrijeme, sve se više pojavljuje u javnosti nakon što se 2003. godine bila skroz povukla. Za japanskog princa Naruhita udala se 1993., a njihovu kćerku Aiko rodila je 2001. Normalno je da rođenje kćerke bude razlog za slavlje, ali zbog pritiska javnosti što nije rodila sina, budućeg nasljednika, osjećala se odbačeno čak i od carske porodice. Tradicija japanske carske porodice ne dozvoljava, naime, da žena naslijedi tron.

Prvo pojavljivanje

Princeza Masako potpuno se nakon poroda povukla i bori se s depresijom. Princ je izjavio da "ima problema uzrokovanih stresom zbog prilagodbe na novi način života te da je u medicinskim rukama".

Princeza koja, navodno, boluje od hronične depresije, pojavila se u aprilu 2013. u Amsterdamu na krunidbi kralja Vilijam–Aleksandra (Willem-Alexander) zajedno sa princom Naruhitom, što je bila njena prva službena prekookeanska obaveza u posljednjih 11 godina.

U međuvremenu se sve više pojavljuje u javnosti, čak i na terminima koji su u službi njene krune.  

No, život će joj se 2019. još jednom iz temelja promijeniti. Njen svekar, car Akihito povlači se s trona nakon 30 godina službe, a naslijedit će ga njegov najstariji sin, princ Naruhito, suprug princeze Masako.

U saopćenju za javnost otkrila je kako se osjeća zbog svoje uloge buduće carice. 

- Učinit ću sve da usrećim svoj narod. Trebat će mi još iskustva, jer nisam sigurna kako da pomognem – rekla je princeza.

Svekar i svekrva

Sigurno je da će joj suprug biti od velike pomoći. Kad se trebala udati za njega, imala je dvojbe. Ali, kasnije je otkrila šta joj je obećao.

- Znam da te je strah i da se dvoumiš da li da postaneš član carske porodice. Ali, obećavam ti da ću te cijeli svoj život čuvati – rekao joj je princ Naruhito.

Zato ne čudi da su vjenčana zvona zazvonila 1993. godine.

U saopćenju je Masako zahvalila i svom svekru i svekrvi na njihovoj podršci i mogućnosti da mnogo toga nauči od njih.  

Neobično otvoreno govorila je i o svom zdravstvenom stanju.  

- Drago mi je da ću imati više obaveza nego do sada. Sve ove godine pokušala sam da popravim svoju psihičku kondiciju – izjavila je buduća japanska carica.

Za svoju kćerku Aiko, koja ima 17 godina, rekla je da joj želi da stekne što više različitog iskustva u životu i da shvati da je veoma važno imati velikodušno i osjećajno srce.  

Mišljenje ljekara

Oglasili su se i ljekari, koji se brinu o zdravstvenom stanju princeze Masako. Prema njihovim uputama, ona se ne smije previše izlagati naporu. Veoma je važno da nastavi s terapijom. Još je dug put do njenog oporavka i susretat će se s napretkom i padovima.




quote
<p>Car Akihito povlači se s trona nakon 30 godina službe, a naslijedit će ga njegov najstariji sin, princ Naruhito, suprug princeze Masako </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.