SUDBINA

Napeta životna priča glumice sa sretnim krajem

Na zadnjem sjedištu automobila s majkom i njenim prijateljem pušila je prvi džoint

Dru Barimor: Niko je nije mogao povezati s alkoholom i drogom. Društvene mreže

Avaz.ba

18.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Dru Barimor (Drew Barrymore) je bila jedna od omiljenih mladih glumica. Djevojčicu sa slatkim licem niko nije mogao povezati s drogom i alkoholom, ali, nažalost, ona je bila zavisnik već u ranom djetinjstvu.

Kad je 22. aprila 2014. rodila drugu kćerku, mnogi su se sjetili šta je danas 43-godišnja glumica Dru Barimor govorila još prije nekoliko godina.

- Ne želim da imam djecu sve dok ne budem sigurna da ću biti brižna majka. Jako je važno da ne postaneš roditelj prije nego što si 100 posto spreman preuzeti odgovornost za svoju djecu i biti sposoban izvesti ih na pravi put. Ja to najbolje znam iz ličnog iskustva.

Na pitanje komunicira li sa svojom majkom Džejd (Jaid), Dru je diplomatski odgovorila: "Naš odnos je vrlo kompliciran. Komuniciramo s vremena na vrijeme, ali u ovom trenutku mislim da ni u njenom životu nema mjesta za mene, niti u mom za nju."

Odrastanje i odnos s majkom Dru je opisala još kao tinejdžerka, u autobiografiji "Little Girl Lost", koju je objavila 1990. i koja je ubrzo postala bestseler.

Životno iskustvo koje je imala s 15 godina pretočila je u knjigu koju su s jednakim zanimanjem čitali njeni vršnjaci, kao i njihovi roditelji jer, kako je i sama jednom rekla, sa šest godina bila je dvostruko zrelija od svoje generacije, a s 12 se družila samo s odraslima i tako se i ponašala.

Dru Barimor rođena je 22. februara 1975. godine u Kaliforniji u porodici u kojoj su po očevoj strani stasale tri generacije slavnih glumaca, ali i teških alkoholičara. I očev otac i stric bili su zavisnici od alkohola, kao i njena pratetka, koja je umrla u 39. godini od ciroze jetre.

Otac Džon (Jon) je nekoliko puta bio u zatvoru zbog vožnje pod utjecajem alkohola i posjedovanja droge. Majka Ildiko Džejd Barimor odselila se od agresivnog supruga prije nego što je rodila Dru i njih dvije počele su da žive u malenom unajmljenom stanu u zapadnom Holivudu.

Majka nikad nije odustala od želje da i sama postane slavna, ali svi pokušaji završili su uglavnom bezuspješno. Ono što Džejd nije sama uspjela da postigne, pokušala je sa svojom kćerkom. Počela je s njom da obilazi audicije za TV-reklame i tako se malena Dru s godinu našla u reklami za pseću hranu.

S dvije godine je već igrala u televizijskom filmu dječaka, pa se pojavila u još nekoliko reklama, a s četiri godine rekla je mami da jedino što želi u životu je da postane glumica. Majka ju je ozbiljno shvatila, a tome je pripomogao Druin kum, slavni reditelj Stiven Spilberg (Steven Spielberg) .

U filmu "E.T.", koji je snimao 1981. godine, dodijelio joj je ulogu 6-godišnje Gerti, mlađe sestre glavnog junaka. Uloga ju je vinula u sam vrh Holivuda. S filmskom ekipom putovala je svijetom i promovirala film, šarmirajući sve redom, pa čak i tadašnjeg predsjednika Ronalda Regana (Reagan).

Sa sedam godina postala je i najmlađi domaćin u historiji najgledanijeg TV šoua u Americi – "Saturday Night Live".

Vršnjaci u školi nisu sa simpatijama gledali na njenu slavu, pa ju je majka ispisala iz redovne škole, platila joj privatne učitelje i postala njena menadžerka.

Već iduće godine Dru je igrala glavnu ulogu u adaptaciji omiljene knjige Stivena Kinga "Firestarter" i u "Irreconcilable Differences", a za ulogu u tom filmu kao 9-godišnjakinja bila je već nominirana za Zlatni globus.

A onda se na zabavi filma "Firestarter" opkladila s čuvarima da može da iskapi dvije čaše šampanjca i tako je krenulo. Dobivala je sve više uloga, a majka Džejd, koja je skoro 10 godina života podredila kćerki, smatrala je da i ona ima pravo na zabave.

Njena mala filmska zvijezda bila joj je VIP-ulaznica za sve zabave od LA do Njujorka, pa je Dru redovno zalazila u klubove poput slavnog Studija 54, u kojem su se ne baš čedno provodile tadašnje ikone šou-biznisa. Na jednoj od fotografija iz tog vremena 9-godišnja Dru u ruci drži kutiju cigareta koje je u to doba počela da puši.

Godinu i po kasnije, sjedeći na zadnjem sjedištu automobila s majkom i njenim prijateljem, pušila je prvi džoint, a s 12 je već koristila i kokain.

Prva velika svađa s majkom buknula je u LA-u 1988. godine, nakon što je Dru provela dan drogirajući se s prijateljima. Pozvala je Džejd i rekla joj da se do uvečer iseli iz kuće da bi prestala da je sputava u njenom zabavljanju.

Kad je zatekla majku u kući, sasvim je podivljala pa je već idući dan bila u centru za odvikavanje u Pasadeni.

Odbijala je da sarađuje i dugo se opirala uključenju u program, a ona je shvatila to kao posljednju šansu. Mjesec kasnije već je bila u Njujorku na audiciji za film "See You in the Morning". Dobila je ulogu i odmah s prijateljem krenula u noćni život. Ukrali su Džejdinu karticu, odletjeli za LA, podigli novac, kupili kokain i krenuli u mahniti šoping pripremajući se da produže na Havaje, ali su u tom ludovanju slupali auto. Policija ju je po kratkom postupku vratila u kliniku. Oporavak je tekao vrlo sporo. Imala je 13 godina i morala je da se riješi mnogih demona iz prošlosti – raskrstiti s drogom, povratiti samopouzdanje, oprostiti ocu što nikad nije bio uz nju i majci koja je loše upravljala njenim životom.

Nakon skoro godinu odvikavanja, krajem 1988. ljekari su joj rekli da je spremna za izlazak. A onda su novine provalile cijelu priču. Opet je bila na naslovnicama protiv svoje volje. Stoga je odlučila da se odbrani svojom knjigom u kojoj će sve potanko objasniti. Pišući knjigu, dva puta je htjela da uzme džoint i smatrala je to neoprostivim grijehom.

Konačno s 15 shvatila je da je sposobna da živi samostalno i zarađuje svojim radom. U tome joj je pomogla i zarada od autobiografije koju je objavila 1990., a dobila je i glavnu ulogu u filmu "Poison Ivy", kojim je stekla reputaciju ozbiljne glumice.

Istovremeno Dru je nizala filmske uspjehe i kao rediteljka i kao producentkinja i kao glumica. Za ulogu u filmu "Grey Gardens" bila je nominirana za Emi, ''Screen Actors Guild Award'' i Zlatni globus.

U automobilu u Kaliforniji pronađena je mrtva njena starija polusestra Džesika. Oko nje svuda su bile rasute tablete protiv depresije, pa se vjeruje da je riječ o samoubistvu predoziranjem. Sestre nikad nisu bile u dobrim odnosima. Džesika je imala osam godina kad se rodila Dru u trećem Džonovom braku. Stoga Dru nije znala za stariju polusestru sve do svoje 10-11. godine života, kad je već bila slavna.

Kad joj je otac pokazao Džesikinu fotografiju, Dru ga je pitala: "Da li je moguće da sam u rodu s tako debelom osobom?"

Džon je ovu opasku prepričao svojoj starijoj kćerki i otad je Džesika u odnosu na Dru patila od osjećaja manje vrijednosti. Budući da nije bila ni u čemu tako uspješna kao Dru i ona je pila i drogirala se, naglo gubila i dobivala na težini. U trenutku smrti, bila je na striktnoj vitaminskoj dijeti i kako su rekli prijatelji, pila i po desetak energetskih napitaka na dan. Tako je u samo šest mjeseci smršavila 45 kilograma, ali sve je kulminiralo smrću.

Nakon svega, na novinarsko pitanje boji li se da bi i njene dvije kćerke mogle jednog dana da imaju sličnih problema s drogama i alkoholom, glumica je odgovorila:

- Ne bojim se za budućnost mojih kćerki. Ne krijem svoju prošlost i ne osjećam se krivom što sam imala grozno djetinjstvo. Ne okrivljujem za to ni svoje roditelje. Ali za razliku od moje majke i oca, moje djevojčice će mene imati uvijek uz sebe i bit ću im vodič kroz najosjetljivije godine. Mislim da samo onaj ko puno zgriješi može nakon svega postati humana osoba i imati razumijevanja za druge.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.