INTERVJU Legendarni pjevač o vijesti koja je odjeknula u regionu

Halid Bešlić za "Avaz": Ostajem u Bosni, nije istina da se selim u Njemačku!

Sada stječem pravo na penziju, i ovdje i u Njemačkoj

Razgovarala: Nerma AJNADŽIĆ
24.12.2018 16:00

Bešlić: Ne radujem se penziji

Posljednjih dana u domaćim i regionalnim medijima odjeknula je vijest da legendarni pjevač Halid Bešlić napušta svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i seli se u Njemačku.  

No, to nije istina.

Unuci i vrtić

Bešlić je za „Dnevni avaz“ objasnio o čemu se radi, a posebno je naglasio da mu nije jasno kako je došlo do takvih napisa.

- Ne znam uopće ko je dao tu izjavu. Nisam ja to nikad dao. Nije istina da odlazim. Moj sin Dino, snaha Mahira i njihova djeca Lamija i Belmin-Kan idu u Njemačku. Ja ću biti tamo-vamo, kao i do sada. A sada posebno, s obzirom na to da je snaha dobila posao i da će djeca još malo krenuti u vrtić – govori nam Bešlić.

Šta mislite koja je pozadina priče, kako je uopće došlo do ovoga?

- Ne znam pozadinu priče. Eto, neko je objavio to. Istina je da ćemo ići često u Njemačku, ali ne napuštamo Bosnu. Ja ne idem, supruga i ja smo tu gdje jesmo. Dino ima njemačke papire i već je gore. Ništa drugo u toj priči nema.

Vaš odlazak u penziju naveden je kao jedan od razloga zašto napuštate BiH.

- Sada stječem pravo na penziju, i ovdje u Bosni i u Njemačkoj. I dalje ću pjevati. Ali, penzija je penzija. U Njemačku ću ići više zbog djece, da budem s njima, a bit ću više u Sarajevu.

Radujete li se penziji?

- Ne radujem. Ne mogu ja živjeti od penzije. Navikao sam da imam malo pristojnija primanja. Pjevat ću dokle god budem mogao, a neka i penzije.

Radni decembar

Još malo i Nova godina će. Vi, vjerujem, imate mnogo posla?

- Nisam odavno sebi ovako zadao decembar, da pjevam non-stop, puno svirki. Već sam se umorio. Hvala Bogu, još nekoliko svirki imam i to je to.

A zdravlje, kako Vas služi?

- Onako, nije baš nešto najbolje, ali nije ni loše. Zdravljem nisam zadovoljan 100 posto, ali je dobro, guram. Malo imam problema s nogama, išijasom i leđima... to me često boli. Imam problem i kada pjevam, pa na bini često koristim stolicu da sjednem. Ali, dobro je... Išao sam malo u banju.

Malo zakuhavaju

Nedavno ste za „Avaz“ rekli da ste obišli svijet, ali da...

- Bosne nigdje nema. Normalno. Samo što u Bosni nema para, a inače... Ne znam ko je objavio, baš su me mnogi pitali. A priče same kruže. Još i portali to malo zakuhaju. Ma hajde, kao da je to sada bitno nešto.

NA VRH