EKSKLUZIV Pjevač o svom rodnom gradu, karijeri i Novoj godini iz snova

Zdravko Čolić za "Avaz": Sarajevo nosim u svom srcu ma gdje bio

Potrebno mi je u životu ono malo sreće

Razgovarala: Larisa SARAJLIĆ-RAMOVIĆ
28.12.2018 21:12

Čola: Volio bih Novu godinun slaviti u nekoj kafanici s dragim ljudima

Zdravko Čolić (67) Novu 2019. godinu dočekat će u Poreču. Onako kako je to navikao decenijama, dakle radno. Na trgu će održati novogodišnji koncert i malo ko sumnja da će to biti još jedan muzički zemljotres zvijezde koja ovim prostorima žari i pali još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. 

Euforija i svojevrsno ludilo fanova Čolu prati od početka karijere, a tako je i danas. Pjevač, koji je odgovoran za bezbrojna slomljena ženska srca, sada je porodičan čovjek koji sa suprugom Aleksandrom odgaja kćerke Unu (17) i Laru (12) u njihovom domu u Beogradu.

 Male stvari 

Tipični Blizanac u horoskopu – šarmer, osvajač sa vječitim osmijehom na usnama, vječno mlad, uvijek u centru pažnje, megazvijezda... u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ otkrio je i svoju drugu stranu.  

Praznici su, čini se, Čoli donijeli neku melanholiju te je veoma emotivno govorio o svom rodnom gradu, šta je za njega sreća te otkrio kako bi zaista volio proslaviti Novu godinu... 

 Brojimo posljednje dane 2018. Kakva je godina bila za Vas? Na muzičkom planu to su bili novi album i koncertni spektakli. A kakva je godina bila privatno?

- Izlazak novog albuma „Ono malo sreće“ je obilježio godinu, koncerti u regionu i Evropi, za nekoliko pjesama smo uradili spotove. Privatno sam zadovoljan i nekako je sve išlo po planu. 

 Šta je za Vas „ono malo sreće“?

- Ljubav, ljudi oko mene, zadovoljan sam malim stvarima. Svima nam je u životu potrebno ono malo sreće.

 Turneja s novim albumom je u punom jeku. Je li u kalendaru nastupa 2019. godine upisano i Sarajevo?

 - Počeli smo prošlogodišnjim nastupom u Sarajevu za Novu godinu serijal nastupa u vezi s novim albumom “Ono malo sreće”. Tako da ja taj nastup djelimično smatram nekim sarajevskim koncertom, pa od tada i brojimo te neke dane. Bit će koncerata u Banjoj Luci, Zenici, Mostaru i još nekim gradovima. Vjerovatno i u Sarajevu, ali za sada ne znam datum.

 Ja sam Sarajlija

Pjesmu „Na adresi mi piše Sarajevo“ na koncertima pjevate, mnogi tvrde, s posebnom emocijom. Je li to tačno?

- Ja sam Sarajlija i Sarajevo nosim u svom srcu ma gdje bio, to je tako i to se vjerovatno osjeti, posebno sam emotivan kada gostujem u nekom gradu pa me neki dio grada podsjeti na Sarajevo. Tu moju emociju publika, vjerovatno, prepoznaje.

 Kako doživljavate dešavanja u regionu?

- Uvijek ima nekih turbulencija, periodično to dođe pa prođe. Već smo se i navikli na te turbulencije.

Brojne Vaše obožavateljice zasigurno s nestrpljenjem očekuju Vaš odgovor na pitanje koja glumica i pjevačica je za Vas najljepša? 

- Ima ih mnogo na našoj sceni, i muzičkoj i glumačkoj, tako da ne bih nikoga posebno izdvajao.  

Intimni kutak

 Kada ne biste pjevali, koga biste poželjeli da Vam za Novu godinu pjeva na uho? Kako izgleda Vaša Nova godina iz snova? 

 - Pa, to bi bila neka kafanica kao što smo navikli odranije. Neki intimni kutak u manjem prostoru, s dragim ljudima oko sebe, poluopušteno, opušteno, neki tamburaši koje ja volim... Najljepše je dočekati Novu godinu kad ne radiš, ali danas je to postalo hit pjevanje na trgovima i moje nove godine su radne.  

 Vaše želje za 2019. godinu?

 - Dobro zdravlje, sloga i mir među ljudima.

 Nadam se da će za Želju doći bolja vremena  

Kako kao navijač FK Željezničar gledate na posrtanje omiljenog kluba? 

 - To je uvijek tako “koliko para toliko muzike”, da je bilo malo više para, vjerovatno bi bilo više i dobrih igrača. Ali dobro, pali su malo, nadam se da će se ponovo dići i da će i za njih doći neka bolja vremena. Tako je to u sportu, imamo primjere iz cijele naše regije. Mislim da je danas finansijski momenat vrlo bitan u određenim krugovima koji dižu kvalitet kluba zahvaljujući kupovini igrača ili ulaganjem u kadrove.  

Nažalost, nekad to ide, nekad ne ide, zavisno od situacije u kojoj živimo i u kojoj se nalazimo. Nekad je sreća da neka mecena kupi klub pa se klub digne, tako je to i u svijetu.

 Rekao je... 

 Moram reći da je moj jedini problem koji imam, Bosanci to zovu – „peglanje“. Nekog nisi vidio pa moraš popričati, neko zahtijeva nešto, neko bi se fotografirao, ne znam..

 Ne razmišljam previše o takvim stvarima. Sve to razmišljanje o godinama, o starosti i o trajanju potpuno je suvišna kategorija za ljude koji imaju iole duha u sebi 

 Sandra zna da su obožavateljice prirodna pojava na estradi i uopće se ne uznemirava zbog njih. Mi smo se već dugo znali prije braka, još od 1989. godine, kada smo se upoznali u Brelima, tako da je ona već i prije braka oguglala na obožavateljice 

 Volio bih ubosti neki hit tipa „Gangam Style“ 

Kad su neki veći i značajniji koncerti, znam se malo izolirati da povratim kondiciju. Što se tiče kilaže, uvijek imam problem sa ta tri-četiri kilograma viška zahvaljujući tom hedonizmu koji cijeli život čuči u meni

Posebno sam emotivan kada gostujem u nekom gradu pa me neki dio grada podsjeti na Sarajevo. Tu moju emociju publika, vjerovatno, prepoznaje

NA VRH