SJEĆANJE

Aljoša Buha: I danas čuvam gitaru pokojnog brata po kojem sam dobio ime

Na zidu su srebrene, zlatne i platinaste ploče koje je „Crvena jabuka“ osvajala

Aljoša Buha: I danas upoznaje ljude koji su poznavali pokojnog brata

LJ. LJUBOJEVIĆ

2.1.2019

Bijeljinac Aljoša Buha (30), rođeni Zeničanin, zaljubljenik u muziku i slikarstvo, već iza sebe ima nekoliko kolektivnih i jednu samostalnu izložbu, a učesnik je i nekoliko likovnih kolonija. Ovaj tihi i vrijedni mladić završio je Fakultet poslovne ekonomije. Trenutno radi kao dizajner u preduzeću koje se bavi izradom reklama i štampom.

Prikuplja tekstove

Aljoša s neskrivenim ponosom čuva uspomenu na svoga polubrata imenjaka, člana popularne grupe „Crvena jabuka“, koji je poginuo 1986. godine u saobraćajnoj nesreći kod Jablanice. U stanu, gdje živi s roditeljima, još čuva njegovu gitaru. Na zidu sobe su srebrene, zlatne i platinaste ploče koje je „Crvena jabuka“, na vrhu popularnosti predratnih godina, osvajala za svoje hitove i tiraže.

Aljoša Buha stradao u saobraćajnoj nesreći 1986.

- Rodio sam se dvije godine nakon nesreće i dobio sam ime po svom bratu, odnosno polubratu iz očevog prvog braka. Sačuvao sam njegovu bas-gitaru i neke lične stvari koje su mu pripadale. Prikupljam i objavljene tekstove o njemu i uvijek saznam nešto novo, što nisam znao. Stjecajem životnih okolnosti, upoznajem i ljude koji su njega poznavali. U Zenici, na koncertu „Crvene jabuke“, profesor Milenko Karović mi je prišao i rekao: „Nisam te prepoznao sve dok se nisi nasmijao“. Po osmijehu je utvrdio ko sam i iz koje sam priče. On je dobro poznavao mog brata - govori Aljoša.

Krajevi iz mašte

Intenzivno slika već šest godina, a crta od malih nogu. - Vrijeme brzo prolazi. Naslikao sam više od 200 slika - motiva iz prirode, portreta, minijatura, crteža. Najviše mi leže pejzaži. Često odlutam u prirodu, u realne ili neke izmaštane krajeve. Slikam tehnikom akril. Neke slike su odavno već u Evropi. Ljubitelji slikarstva su ih prepoznali i kupili - kaže Buha.

Jedan od Aljošinih radova

Svira u bendu „Arka“

- Svojevremeno su roditelji bili u lošijoj finansijskoj situaciji i razmišljali su da prodaju bas-gitaru. Zamolio sam ih da to ne rade i odlučio sam da se i sam počnem baviti muzikom. Ovdje su deficitarni bubnjari, basisti, ritam-sekcija, tako da sam brzo pronašao grupu. Već godinama sviram u bendu „Arka“, koji njeguje alternativnu muziku. Daleko smo od turbofolka. Više nas zanimaju rok, rege, rep muzika. Svakog vikenda negdje nastupamo – govori Buha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.