TALENTI

Kako je Tuzlak postao velika nada svjetskog pijanizma

Jedini je Bosanac koji je upisao “Royal College of Music Academy”, koja je među tri najprestižnije na planeti

Durmanović: Za klavirom provede od tri do šest sati dnevno

Razgovarao: Edin SKOKIĆ

10.1.2019

Devetnaestogodišnji Damir Durmanović, Tuzlak s londonskom adresom, velika je nada svjetske pijanističke scene. Jedini je Bosanac koji je upisao “Royal College of Music Academy”, koja je među tri najprestižnije na planeti.

Sve je počelo 2013. godine nakon što je u Tuzli okončao osnovno obrazovanje. Zahvaljujući majčinom poznanstvu sa jednim britanskim humanitarnim radnikom, Durmanović se preselio u London, gdje je pohađao međunarodnu muzičku školu, koju je davne 1963. godine osnovao slavni violinista Jehudi Menuhin (Yehudi).

Postdiplomski rad

- Uspješno sam okončao školovanje u akademiji koja je među tri u Velikoj Britaniji i dobio priliku da se upišem na “Royal College of Music Academy”. Koliko je meni poznato, samo je Armin Ćoralić porijeklom iz BiH koji je pohađao ovu akademiju. No, on ima slovenski, a ja bosanski pasoš - kaže na početku razgovora za “Avaz” supertalentirani Damir Durmanović, koji je u povodu novogodišnjih praznika stigao u posjetu porodici.

Trenutno je na drugoj godini, a planira da na istoj akademiji odbrani i postdiplomski rad. Profesionalnu karijeru planira graditi kao koncertni pijanista.

- Probao sam da svoje znanje prenosim na druge, ali iskren da budem, ne vidim se u oblasti obrazovanja. Želim da radim koncerte, a ako ne ostanem u Engleskoj, onda ću nastojati da živim i radim u Njemačkoj ili Švicarskoj - govori on.

Slučajno je, priznaje, počeo svirati klavir. Najprije je trenirao tenis, svirao gitaru i bubnjeve. Onda je sasvim slučajno poslušao jednu pijanističku numeru na YouTubeu i tu se rodila ljubav.

- Niko me nije forsirao, iako je moj otac cijeli život u muzici. U meni se, jednostavno, nešto rodilo. Smatram kako roditelji ne trebaju prisiljavati djecu na zanimanja koja ne vole - njegovi su savjeti starijima.

Za klavirom provede od tri do šest sati dnevno. Profesori, kaže, mnogo više pažnje posvećuju praksi nego teoriji, a Durmanović u posljednje vrijeme najviše preferira kompozicije Franca Šuberta (Franz Shubert).

- Sviram sve. Baha (Bach), Frobergera, Mesijena (Messiaen)... Od živih pijanista, divim se Grigoriju Sokolovu (Grigoriy). Bio sam na njegovom koncertu u Berlinu i ostao zadivljen onim što sam čuo - govori on.

S naših prostora, kaže Durmanović, Ivo Pogorelić postigao je najviše. O svojim mogućnostima, uprkos pozitivnim kritikama, ne želi govoriti. Živi spontanim životom, s jasno definiranim ciljevima.

 Takmičenje u Solunu

- Pripremam se za takmičenje u Solunu, zatim idem u Lihtenštajn, pa u Njemačku. Imam razumijevanje profesora s akademije za dane odsustva, jer i oni u drugoj godini studija od nas traže da nastupamo i promoviramo se širom svijeta - govori Tuzlak, koji već šest godina živi u Londonu.

U britanskoj prijestonici svojevremeno je osvojio prvo mjesto na prestižnom klavirskom takmičenju “Beethoven Junior Intercollegiate Piano Competition”, dok je u Ženevi bio treći na internacionalnom takmičenju.

- Ne opterećujem se nagradama. Najbitnije je da polažem ispite i da prelazim s godine na godinu studija. Imam 19 godina i sretan sam što živim svoj san - kaže za kraj Damir Durmanović, velika nada svjetske pijanističke scene, kojim se domovina Bosna može ponositi.

Djevojka s Tajvana

Durmanović je u vezi s djevojkom s Tajvana, koja, također, studira u Londonu. S njom provodi slobodno vrijeme. S obzirom na to da stanuje u studentskom domu, hobi mu je kuhanje.

- Moramo se snalaziti. Svako od nas kuha, a meni to dođe kao hobi. Ostalo slobodno vrijeme koristim za posjete muzejima i galerijama - kaže on.

 Kolege sa studija

Durmanović je nabrojao niz mladih umjetnika iz regiona, ali nijednog iz Bosne i Hercegovine koji je bio s njim na školovanju ili studiju.

- Kad sam došao u London, upoznao sam Davida Horvata iz Ćuprije. Poslije je na školovanje došla i njegova sestra. Na studiju su sa mnom Nikola Avramović, Aleksandar Đermanović, Aleksandar Pavlović, Ana Bursać, Simo Šišović. Ranije sam rekao da je “Royal College” uspješno završio Armin Ćoralić.




quote
<p>Niko me nije forsirao, iako je moj otac cijeli život u muzici. U meni se, jednostavno, nešto rodilo. Smatram kako roditelji ne trebaju prisiljavati djecu na zanimanja koja ne vole</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.