MINI INTERVJU

Hazim Begagić: Bečki teatar otvara vrata za predstave BNP-a Zenica

Begagić: Uzbudljiv program za 70. rođendan pozorišta. Arhiv

Piše: DŽ.Piljug

19.1.2019

 

Prethodna kalendarska godina u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) Zenica rezultirala je značajnim uspjesima, nagradama, saradnjama... 

Šest premijera

Na scenama ove teatarske kuće održano je i više od stotinu drugih programa, poput promocija knjiga, koncerata, gostovanja proslavljenih regionalnih glumačkih imena, okruglih stolova i tribina.

- Ponosni smo na prethodnu godinu i šest premijernih izvedbi, od kojih su četiri nastale u produkciji Velike scene zeničkog BNP-a, a dvije u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene - kaže Hazim Begagić, direktor BNP-a Zenica.

Ističe da su gostujući programski sadržaji i saradnja s regionalnim umjetnicima primarni cilj da bi se zeničkoj publici prikazao raznovrstan sadržaj, ali i da bi se širila priča o projektima ovog pozorišta van granica BiH. 

- Prošle godine smo nastupali na brojnim festivalima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji te na taj način prezentirali bh. kulturu van granica BiH - ističe on.

Završeni pregovori 

Begagić ekskluzivno za “Dnevni avaz” otkriva da su završeni pregovori s bosanskohercegovačkom kulturnom platformom u Beču, tako da će naredna godina biti godina BNP kulture u Beču. 

- Već smo zakazali izvedbe dvije predstave u “Theater Akzentu“, a to su „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ i „Ravna ploča“. Osim njih, igrat će i predstave koje su izazvale veliki interes publike, i to „Prodor na zapad“, „Moja fabrika“ te „Romeo i Julija“. U toku su pregovora i s “Deutsches Theaterom” iz Berlina povodom festivalskog učešća predstava u junu 2019. - otkriva Begagić. 

Nakon zatvaranja ove polusezone Festivalom bh. drame, koji će biti održan od 5. do 15. maja, najstarija ustanova kulture na području Zeničko-dobojskog kantona proslavit će 70. godišnjicu. 

- Za jubilarnu godišnjicu tek pripremamo uzbudljiv programski sadržaj - zaključio je Begagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.