AGROBIZNIS

Alen Islamović: Moje lješnike traži "Ferrero Rocher"

Moje su sorte najtraženije na svjetskom tržištu za fabrike čokolada, kazao je on

Islamović u Bihaću ima plantaže na kojima uzgaja lješnike. Printscreen: YouTube

cdm.me

18.1.2019

Pjevač Alen Islamović i dalje nastupa s "Bijelim dugmetom", bendom koji mu je donio vječnu popularnost na prostoru bivše Jugoslavije, a ima i privatan biznis.

Naime, Islamović u Bihaću ima plantaže na kojima uzgaja lješnike, a nedavno se pohvalio da svjetski poznata italijanska fabrika slatkiša "Ferrero Rocher" traži upravo njegove lješnike.

Pjevač je  za portal CdM otkrio dokle je dogurao na svom agrobiznis planu.

Njegova farma u Bihaću, koju sređuje i koju vode on i brat njegove supruge, prostire se na površini od 25.000 metara kvadratnih.  

- To je moje slobodno vrijeme između vikenda, rad na plantaži kreće od marta, aprila pa do septembra ili oktobra - objašnjava Islamović. 

Dva dana su dovoljna u sedmici za održavanje plantaže, zalijevanje, prskanje, prehranjivanje preko korijena, lista i tako dalje. Tu ljubav prema zemlji i poljoprivredi mu je, ističe, usadio otac, a Bihaćko polje je najpogodnije za lješnik u BiH. 

- Moje su sorte najtraženije na svjetskom tržištu za fabrike čokolada, za pravljenje ulja... Radit ću na tome da brendiram svoje plodove pod nazivom "Lješnik s Une", a to će početi za nekoliko godina - rekao je pjevač.

Plan je, dodaje Islamović, da kad ode u penziju farma bude kapaciteta između 10-15 tona lješnika, ističući da se za njegov proizvod već interesiraju poznati prerađivači iz inozemstva.

- Za mene se interesiraju prerađivači lješnika iz Švicarske, Austrije, ali i "Ferrero Rocher" - kazao je Islamović. 

Farmu održavaju propisanim pesticidima Evropske unije.

- Da probate moj plod, ne biste vjerovali, kao da ste uzeli kašičicu "nutelle" - kaže Islamović.

Šaku lješnika poslao je u Švicarsku na analizu i oni nisu mogli vjerovati da tako nešto postoji na Balkanu i da se uzgaja.  

Dodao je kako on to ne mora raditi. Da on stvarno ne mora ništa.

- Ja sam sretni deda koji očekuje još unučića tokom godine - objašnjava pjevač.

Pjevač, tekođer, priprema novi album koji će izdati tokom 2019. godine. Kaže da je okupio ekipu iz cijelog regiona, a da ljubitelji njegovog rada mogu očekivati, kako kaže, “bendovski zvuk”, ali i nekoliko pjesama u folk maniru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.