KULTURA

Kokan Mladenović: Ako nađemo pravi jezik za ovu priču, ostat ćemo vjerni svim fanovima

Ne mislim da ovim vraćamo neki sistem vrijednosti u Kamerni koji ima jedan od najboljih glumačkih ansambala u Evropi, ali time vraćamo duh u teatar i teatarske kodekse , poručio je Hadžihafizbegović

Detalj s pres-koferencije u Kamernom teatru 55. (Foto: M. Tabaković)

Piše: E. BAKIĆ

18.1.2019

Povodom novog projekta koji će biti rađen u produkciji Kamernog teatra 55, a u pitanju je predstava „Sjećaš li se Dolly Bell“, danas je u prostorijama ove pozorišne kuće održana pres-konferencija.

Predstavnicima medija obratili su se autor djela „Sjećaš li se Dolly Bell“, prema kojem je i 1981. godine snimljen kultni film istog naziva, Abdulah Sidran te reditelj predstave Kokan Mladenović, direktor Kamernog teatra 55 i jedan od glumaca u predstavi Emir Hadžihafizbegović.

Reditelj Kokan Mladenović na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu naglasio da mu je iznimna čast režirati u Kamernom teatru 55, ali i ozbiljno breme odgovornosti. Najavio je rad s vrhunskim glumačkim ansamblom, a ujedno i s nečim što je uvijek opasno - onim što ima kultni status i što se stalno prepričava.

- Vrijeme je da sada ispričamo našu priču za Doli Bel. Čitat ćemo ovaj genijalni tekst iz povratka u neko prošlo vrijeme, ljude i zemlju koji više ne postoje, sva ta mjesta našeg djetinjstva više ne postoje. To neko izgubljeno Sarajevo kroz današnju prizmu, vrijeme koje je devalviralo vrijednosti što više ne postoje - istaknuo je on.

Mladenović dodaje da u predstavi glavni lik Dino treba za kratko vrijeme spoznati dvije stvari - komunizam i ljubav.

- Pozorište ima svoju autonomiju, svoj sistem znakova i autentičnost. Ako nađemo pravi jezik za ovu priču, ostat ćemo vjerni svim fanovima "Dolly Bell", ali ujedno napraviti i neku našu novu priču, autentičnu - naglasio je reditelj.

Radost početkom rada na ovom komadu nije krio ni Hadžihafizbegović, naglasivši da je riječ o genijalnom romanu genijalnog pisca.

- Ne mislim da ovim vraćamo neki sistem vrijednosti u Kamerni koji ima jedan od najboljih glumačkih ansambala u Evropi, ali time vraćamo duh u teatar i teatarske kodekse koji su u posljednjih 30-ak godina potpuno nestali - ustvrdio je on.

Iznimno brojna glumačka postava, njih čak 12, iznijet će priču "Sjećaš li se Dolly Bell" na scenu Kamernog teatra 55 - Emir Hadžihafizbegović (otac), Gordana Boban (Sena), Mirsad Tuka (Dino 2), Davor Golubović (Dino 1), Elma Juković (Dolly Bell), Saša Petrović (Tetak/Cvikeraš), Tatjana Šojić (Tetka), Muhamed Hadžović (Šintor), Sabit Sejdinović (Kerim/Vlado kliker), Sin Kurt (Midho), Amar Selimović (Rasim top) te Saša Krmpotić (Kiko štaka).

Dramaturgiju potpisuje Vedran Fajković, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Adisa Vatreš-Selimović.






 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.