SEDMA UMJETNOST Rami Malek u ulozi života u filmu “Bohemian Rhapsody”

Egipćanin koji je razumio Fredija Merkurija

Srednju školu završio je u Kaliforniji, zajedno s Rejčel Bilson i Kirsten Danst

Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ
21.01.2019 06:42

Malek kao Fredi Merkuri u biografskom filmu

Filmski kritičari zaključili su da je američki glumac egipatskog porijekla Rami Malek (37) u biografskom filmu “Bohemian Rhapsody” izvanredno oživio Fredija Merkurija (Freddie Mercury), jednu od najvećih muzičkih legendi. Na dodjeli Zlatnog globusa u Los Anđelesu ovaj film osvojio je nagradu za najbolju dramu, a Rami je proglašen najboljim glumcem. 

Uoči premijere filma, izjavio je da je uloga Fredija bila velika odgovornost, koju je rado prihvatio.

- Ne želite da imitirate Fredija, želite da razumijete zašto je radio to što je radio. Shvatio sam da koreografi ne mogu da mi pomognu, bio mi je potreban trener pokreta - rekao je Malek, objasnivši da je za potrebe filma uvježbavao svaki pogled, svaki gest i svaki pokret mikrofonom.

Otvoriti put

Zanimljivo je da se najduže razmatralo ko bi bio adekvatan za glavnu ulogu slavnog Merkjurija. U filmskim kuloarima govorilo se o mogućoj ulozi Saše Barona Koena (Sacha Cohen). Možda je, pak, afričko porijeklo i glumca i pjevača presudilo što je Malek na velikom platno oživio muzičku legendu, rođenu u Zanzibaru.

Osim glumaca, još je zanimljiviji popis producenata filma - Robert de Niro, Graham King, Brajan Mej (Brian May), Denis O’Salivan (O’Sullivan), Dženi Rozental (Jane Rosenthal) i Rodžer Tejlor (Roger Taylor).

Da je riječ o nekome čija je karijera krenula uzlaznom putanjom, dokazuje i činjenica da je Malek prije dvije godine za ulogu u seriji “Mr. Robot” postao prvi etnički manjinski glumac koji je osvojio nagradu Emi za najbolju ulogu u dramskoj seriji nakon 18 godina.

- Počašćen sam što stojim ovdje i predstavljam svoju porodicu i svaku osobu koja mi je pomogla da dođem ovako daleko. Nadam se da će ova moja nagrada otvoriti put drugim manjinskim glumcima - rekao je Malek, koji je i sam bio iznenađen što je dobio nagradu.

Ljubitelji sedme umjetnosti Maleka ovih dana mogu gledati u rimejku filma “Leptir”, koji igra i u našim kinima.

 Brat blizanac

Film je savremena verzija originala, zasnovanog na memoarima Anrija Leptira Šarijea, sitnog kriminalca iz Pariza, koji je tridesetih godina prošlog stoljeća nepravedno osuđen na doživotnu robiju za ubistvo. Uz pomoć uvrnutog falsifikatora Luja Degaa, on uspijeva da pobjegne iz ozloglašene kaznene kolonije na Đavoljem otoku u Francuskoj Gvajani.

Šarijea je tumačio Stiv Mekvin (Steve McQueen), a Degaa Dastin Hofman (Dustin Hoffman). U novoj verziji, Malek je zamijenio Hofmana, dok Čarli Hanam (Charlie Hunnam), zvijezda serije "Sons of Anarchy" i filma "Grimizni vrh", igra Anrija Šarijea.

Rami Malek rođen je u Los Anđelesu, a roditelji su mu Egipćani. Otac mu je bio turistički vodič u Kairu, a majka knjigovođa. Malek ima brata blizanca po imenu Sami, od koga je stariji četiri minute. Ima i stariju sestru, doktoricu. Srednju školu završio je u Kaliforniji, zajedno s Rejčel Bilson (Rachel) i Kirsten Danst (Dunst). Pred kamere je prvi put stao 2004. u jednoj epizodi serije "Gilmorice". Imao je i uloge u serijama "Rat u kući", "Pacifik" i "24", kao i u filmovima "Noć u muzeju", "Leri Kraun", "Sumrak" i "Master".

Film “Bohemian Rhapsody”, gdje je Malek, kako je izjavio, odigrao ulogu života, od početka prikazivanja zaradio je više od 500 miliona dolara, više nego ijedan muzički dokumentarac. Malek bi, prema svemu sudeći, mogao zaraditi i prestižnu nagradu Oskar za najbolju mušku ulogu. Nominacije će biti objavljene 22. januara.

Rami nije pjevao

Mnogi se pitaju je li Rami zaista i pjevao u filmu “Bohemian Rhapsody”. Uglavnom nije. Skinuti Fredijev jedinstveni vokal zaista nije lako ni najboljim svjetskim pjevačima. Dobar dio vokala za film odradio je kanadski rok pjevač Mark Martel (Marc), čije su vokalne sposobnosti bile najbolje za taj filmsko- pjevački izazov.

NA VRH